Results 1 to 20 of 20

Thread: Inflatia a coborat sub 5%

Timisoara ... Elphax's Avatar
    Reputatie
    1

Inflatia a coborat sub 5%

Institutul National de statistica a raportat, pentru 2006, o inflatie de 4,87%, cea mai mica din 1990 incoace.
    Este cel de-al doilea prag psihologic depasit, dupa ce, in 2003, ritmul de crestere a preturilor a scazut sub 10%.
    Cu toate acestea, Romania ramane una dintre tarile cu cea mai ridicata rata a inflatiei din Comunitatea Europeana.
    „Prin coborarea inflatiei sub acest prag, Banca Nationala a ratat alte tinte. Vorbim aici despre deficitul de cont curent care a ajuns la 10%, comparativ cu 6,9% cat s-a propus. Inflatia din decembrie a fost favorizata de aprecierea puternica a monedei nationale in raport cu moneda unica europeana”, a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Pe langa avantajul ca valoarea banilor ramane constanta, reducerea inflatiei are si efecte benefice: ieftinirea creditelor.
    „In mod normal, dobanzile vor scadea”, spune Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac Bank.

sursa: evz.ro

ceva nu e in regula, economia romaneasca pare sa se imbunatateasca ...

sport legend Ady's Avatar
    Reputatie
    1
    intr-adevar se imbunatateste, dar inflatia in 2006 a scazut din cauza ca agricultura a avut un an foarte bun, ceea ce nu se asteapta si in 2007 ...
    referitor la faptul ca leul s-a apreciat in raport cu euro, cred ca BNR-ul vrea sa intervina cat mai putin pe piata monetara direct folosind cursul ca instrument de reglaj pentru ca la trecerea la euro vor ramane fara el si pana atunci trebuie sa se obisnuiasca sa foloseasca celelalte doua instrumente: deficitul de cont curent si rezervele minime obligatorii
    Last edited by Ady; 13th January 2007 at 11:28.

sport legend Sorin Blaj's Avatar
    Reputatie
    1
    Quote Originally Posted by Ady_Einstein View Post
    intr-adevar se imbunatateste, dar inflatia in 2006 a scazut din cauza ca agricultura a avut un an foarte bun, ceea ce nu se asteapta si in 2007 ...
    Esti cumva Nostradamus si stii mai multe decat noi?

In 2007 vor fi cresteri in mult mai multe sectoare de activitate, decat in 2006.
    [B]HAI UNIVERSITATEA! HAI CRAIOVA!
    ESTI CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI![/B]

[I]"Inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, numai prostul le stie pe toate."[/I]

sport legend Bumbescu's Avatar
    Reputatie
    0
    Din pacate inbunatatirea economiei nu aduce neaparat dupa sine si multumirea po****tiei: ieftinirea creditelor va atrage imediat scumpirea locuintelor/apartamentelor.
    Agicultura are o f mica influenta in povestea asta cu scaderea inflatiei.
    o să fie mereu bani și curve și bețivi,
    până-n ultima clipă,
    pân-o să cadă și ultima bombă

Reputatie
    1
    Quote Originally Posted by Bumbescu View Post
    Din pacate inbunatatirea economiei nu aduce neaparat dupa sine si multumirea po****tiei: ieftinirea creditelor va atrage imediat scumpirea locuintelor/apartamentelor.
    Agicultura are o f mica influenta in povestea asta cu scaderea inflatiei.
    Te contrazic, are o importanta mare, dar asa cum spuneam mai sus, se pare ca Ady stie mai multe decat noi. Sa nu uitam ca in 2005, cauza problemelor din agricultura au fost inundatiile istorice. Si in 2006 au fost inundatii, dar influenta lor in agricultura a fost mai redusa. Nu stie nimeni ce va fi in 2007, seceta, inundatii sau alte probleme.

[I]"Inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, numai prostul le stie pe toate."[/I]

Reputatie
    1
    Quote Originally Posted by Sorin Blaj View Post
    Esti cumva Nostradamus si stii mai multe decat noi?
    nu sunt nostradamus, dar anul asta nu se asteapta un an asa de bun in agricultura ... BNR-ul avea o tinta de inflatie mai mare si s-au trezit ca a scazut mai mult decat se asteptau din cauza agriculturii ...

nu o spun eu ci Isarescu ...

SOLO FARUL tchibos's Avatar
    Reputatie
    1
    ha ha .. ce titlu frumos.. eu as fi deschis un tread de genul "cum se face statistica in Romania"

Reputatie
    1
    interesanta propunere tchibos

auzisem la un moment dat o chestie de genul :

in multe sate departate de civilizatie din romania inca se fac schimburi in natura, si nu prea se folosesc banii ==> inflatie 0
    se face o medie intre 0 asta si inflatia din alta zone si rezulta indicele inflatiei ... NU cred ca asa se face, dar nu iese fum fara foc ...

Reputatie
    1
    nu sunt nostradamus, dar anul asta nu se asteapta un an asa de bun in agricultura ... BNR-ul avea o tinta de inflatie mai mare si s-au trezit ca a scazut mai mult decat se asteptau din cauza agriculturii ...

nu o spun eu ci Isarescu ...
    Si agricultura, dar importanta a fost si aprecierea leului fata de euro si dolar.

Cat priveste tinta de inflatie a BNR-ului, ea a fost determinata luand ca reper anul 2005, unul prost pentru agricultura din Romania.

sportaholic Vadim's Avatar
    Reputatie
    1
    Inflatia coboara, euro scade, dar preturile raman la fel sau cresc. Nu mai vad logica.

Reputatie
    1
    mi-am recitit primul post si m-am exprimat aiurea ... vroiam sa spun ca inflatia a scazut mai mult decat era asteptat din cauza productiei din agricultura ...

Timisoara ... Elphax's Avatar
    Reputatie
    1
    tinta de inflatie e dictata de mai multe chestii, nu doar agricultura

exista niste targeturi impuse de UE sau de nivelurile din UE la care trebuie sa ne aliniem

SOLO FARUL tchibos's Avatar
    Reputatie
    1
    Vadim cica vor scade si preturile in special la alimente sau alte marfuri importate.. sa vedem ..

Reputatie
    1
    tinta finala de inflatie este impusa de UE, si se situeaza in undeva in jurul a 2% am explicat pe un alt therad mi se pare cum se calculeaza in functie de cele mai mici 10 inflatii din UE ... tinta de inflatie anuala este stabilita de BNR in functie de ce stiu ca pot sa realizeze ... bineinteles daca este prea mare cred ca sunt urecheati de europeni ...

Reputatie
    1
    Tinta de inflatie nu tine cont de UE, fiecare tara are caracteristicile ei. Normal ca se doreste o inflatie cat mai mica, dar UE nu poate nici sa-ti impuna, nici sa influenteze nivelul inflatiei, mai ales in cazul Romaniei, cand noi inca mai trebuie sa ne aliniem cu unele preturi si tarife, vezi, energia electrica, gazele naturale, carburantii etc.

Daca ati fost atenti, anul trecut am vrut o inflatie de 6,9% NOI AM VRUT, NU UE si a rezultat una de 4,87%. In concluzie, in 2007 lucrurile au fost OK, pe hartie. Daca analizam cat au crescut tarifele la energie electrica si gaze naturale, orice roman iti va spune ca nu mai este chiar asa de bine.

We stay UNITED SORENSEN's Avatar
    Reputatie
    0
    De fapt era prognozata in jur de 6% ...e cel mai scazut nivel dupa '90...dar tinta e spre 3 la % pt a fi in media UE...
    Sa vedemc e va fi cu preturile ..ca se anunta la unele cresteri si la altele scaderi...
    [COLOR="Red"]PRO GLORIA [/COLOR][COLOR="Blue"]ET PATRIA [/COLOR]

Reputatie
    1
    Quote Originally Posted by Sorin Blaj View Post
    Tinta de inflatie nu tine cont de UE, fiecare tara are caracteristicile ei.
    Rata inflatiei (medie anuală) trebuie să fie de cu maximum 1,5% peste media celor mai performanți trei membri ai UE.
    Media de inflatie in UE este de 2.2% deci noi trebuie sa ajungem la 3 si ceva. Este una din conditiile aderarii din cate stiu ...

Referitor la primul post de pe thread, economia Romaniei nu numai ca se imbunatateste dar ritmul de crestere economica din Romania il depaseste pe cel al statelor din Uniune. In 2006, cresterea economica a Romaniei este estimata la 7,5%-8% (4,1% in 2005), in timp ce statele membre au avut o crestere economica estimata la 2,8% (1,7% in 2005).
    Last edited by Ady; 13th January 2007 at 16:07. Reason: typo

Reputatie
    1
    Rata inflatiei (medie anuală) trebuie să fie de cu maximum 1,5% peste media celor mai performanți trei membri ai UE.
    Media de inflatie in UE este de 2.2% deci noi trebuie sa ajungem la 3 si ceva. Este una din conditiile aderarii din cate stiu ...

Referitor la primul post de pe thread, economia Romaniei nu numai ca se imbunatateste dar ritmul de crestere economica din Romania il depaseste pe cel al statelor din Uniune. In 2006, cresterea economica a Romaniei este estimata la 7,5%-8% (4,1% in 2005), in timp ce statele membre au avut o crestere economica estimata la 2,8% (1,7% in 2005).
    Stii ceva, dar nu stii bine. Este vorba de unul dintre criteriile de convergenta de la Maastricht si ulterior Copenhaga, si se refera la adoptarea monedei euro, nu la aderarea la UE.

Reputatie
    1
    my bad

Reputatie
    1
    my bad
    Este