Agentia Spatiala Romana se pregateste sa lanseze primul satelit romanesc, a declarat directorul executiv, Marius Ioan Piso. Acesta, potrivit datelor de la Agentia Spatiala Romana, va avea rolul de a monitoriza dezastrele naturale si mediul si va realiza lucrari de teledetectie cu o rezolutie medie de 25 m. Valoarea initiala a proiectului este de 12 milioane de euro.

"Inca de la infiintarea agentiei, s-a avut in vedere lansarea unui satelit romanesc. Numai ca s-a amanat mereu. Acum, dupa semnarea aderarii la Agentia Spatiala Europeana, vom relua proiectul. El poate fi executat in 18-24 de luni de la data primirii finantarii, dar trebuie studiata cu atentie necesitatea lui. Poate ar fi mai bine sa avem o constelatie de sateliti - o constelatie formata din noua sateliti, nu din unul singur. Nu pot spune cu siguranta termenul de incepere a executiei. Poate fi la anul, poate mai tarziu. Oricum, vom avem nevoie si de acceptul Agentiei Spatiale Europene si, mai devreme sau mai tarziu, se va intampla si acest lucru", mai declara Marius Piso.

Pentru 2005, se are in vedere alocarea a doua milioane de euro, doua treimi din bugetul anual al Agentiei Spatiale Romane, bani necesari participarii la cateva proiecte ale agentiei europene. Pe masura ce va avea toti banii, Romania va putea participa la toate proiectele europene. Cat priveste proiectele romanesti, trebuie spus ca se are in vedere lansarea primului satelit.

Mai multe firme si universitati romanesti s-au aratat deja interesate de participarea la constructia primului satelit romanesc, desi proiectul pare de domeniul fantasticului. Si, pentru ca va mai dura pana cand vom avea primul satelit "made in Romania", in prezent, se lucreaza la lansarea satelitilor studentesti. Proiectul se bucura deja de sustinerea prestigioasei Universitati Standford din SUA, va costa doar cateva sute de mii de euro si va fi benefic procesului de invatamant din universitatile romanesti.

http://www.rosa.ro

(c) AgoraNews 31 mai 2004