De ceva vreme pe Internet a fost lansata o stire cum ca Bucurestiul a fost impanzit de aparate de radar montate pe stalpi sau chiar camere video care inregistreaza comportamentul soferilor in trafic. Zvonul s-a intins si tot mai multi soferi reduc viteza cand vad agatat cate un aparat necunoscut. Specialistii SRI si Brigada de Politie Rutiera sustin ca e vorba doar de o gluma, dar care are efecte bune asupra traficului.

Mesajul de pe Internet spune ca "radarele de pe stalpi", cinci la numar, "ginesc" tot ce misca in zonele in care sunt montate. Autorul textului recomanda soferilor ca in intersectiile "monitorizate" sa circule cu viteza legala, deoarece "radarele" sunt legate prin cablu optic de Dispeceratul Politiei si "te iau cum iesi, ca dopul de sampanie". Ce a gasit ochiul vigilent al soferului sunt niste cutii metalice montate la iesirea din pasajul Victoria spre stefan cel Mare, al cincilea stalp de lumina de la Piata Alba Iulia spre Unirea, in dreptul magazinului Junior, la iesirea din pasajul Marasesti sau in dreptul Judecatoriei Sectorului 3 (Splai). Suspiciunile sunt amplificate apoi de mentionarea a doua camere video "chioare", una sus pe Inter si una montata pe magazinul Unirea. in cazul acestora, se recomanda sa nu faceti pe "jmecherii" ca sa fentati camera.

Pentru linistea soferilor si chiar a trecatorilor, care pot fi filmati cand scuipa sau arunca mucuri de tigara pe jos, ne-am interesat la cele mai autorizate surse despre ce este vorba. Atat SRI cat si Brigada de Politie Rutiera a Capitalei sustin ca teama este exagerata. "Nu avem astfel de aparate radar montate in trafic. Avem sisteme de supraveghere video, cu care se masoara viteza, montate pe autoturismele BPR. Nu avem deocamdata astfel de echipamente despre care se face vorbire", ne-a declarat purtatorul de cuvant al BPR, subcomisar Constantin Stroescu. Specialistii SRI sustin ca nici vorba de camere de supraveghere, ei fiind cei care de multe ori sunt pusi sa verifice cutiile montate pe stalpi. in majoritatea cazurilor semnalate de vigilentul de pe Internet, "aparatele" vizate sunt fie noduri de retele electronice, fie amplificatoare de cablu, fie pur si simplu aparate montate de "Administratia Strazilor" pentru fluidizarea traficului. Un astfel de aparat este cel de la pasajul Victoria, care in prezent nici nu functioneaza. Instalatia care seamana cu o camera de filmat este de fapt un senzor atasat la semafor care creeaza "unda verde" atunci cand de intersectie se apropie masini.

(c) Libertatea