Results 1 to 3 of 3

Thread: Un nouă tehnologie bulversează sectorul telecomunicaţiilor

 1. #1
  Negociator bog_tom's Avatar
  Join Date
  Nov 2002
  Location
  New Jersey
  Posts
  3,464
  Reputatie
  1

  Thumbs up Un nouă tehnologie bulversează sectorul telecomunicaţiilor

  Echilibrul industriei de telefonie mobilă este ameninţat de apariţia standardului tehnologic WiMAX, creat de grupul american Intel, ntr-un moment n care tot mai mulţi operatori lanseză n sfrşit serviciile 3G, după mai multe amnări, probleme tehnologice şi investiţii masive. Reuters remarcă faptul că WiMAX este o "armă" pentru operatorii de telefonie fixă, ntruct aceştia pot folosi noua tehnologie pentru a recupera o parte din terenul pierdut n faţa serviciilor de telefonie mobilă.

  Miza acestei noi bătălii este reprezentată de veniturile globale de zeci de miliarde de euro obţinute de sectorul telecomunicaţiilor fără fir. Standarul WiMAX beneficiază şi de sprijinul grupului finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume. Această nouă tehnologie permite transmiterea datelor cu o viteză de 30 de ori mai mare dect cea atinsă n reţelele 3G şi pe distanţe de zece ori mai mari.

  Operatorii de telefonie mobilă au investit aproape 100 de miliarde de euro pentru a cumpăra licenţele şi frecvenţele radio necesare reţelelor n standard 3G, iar proiectele respective impun n prezent cheltuieli de zeci de miliarde de euro.

  Spre comparaţie, frecvenţele radio pe care funcţionează WiMAX pot fi folosite gratuit, iar tehnologia Intel necesită construirea unui număr mai mic de staţii pentru administrarea traficului. Companiile care nu operează ncă o reţea de telefonie mobilă pot ncepe un astfel de proiect cu o investiţie mică, folosind-se de conexiunile realizate ntre reţelele de telefonie fixă şi Internet. Astfel, avantajul operatorilor de telefonie mobilă, care au atras, n ultimii ani, din ce n ce mai mulţi utilizatori, se poate
  diminua.

  Firma britanică Analysys Research estimează că veniturile obţinute prin taxarea convorbilor telefonice prin reţelele fixe se vor reduce cu 20%, n următorii şase ani, n mare parte prin migrarea clienţilor către serviciile fără fir.
  WiMAX a devenit un subiect fierbinte n cercurile din industria de telecomunicaţii.

  Conducerea companiei Intel analizează de trei ori pe săptămnă progresele obţinute n cadrul acestui proiect. Grupul intenţionează să combine, din 2006, noua tehnologie cu cipurile pe care le produce, n contextul n care memoriile sale informatice snt folosite de aproximativ 80% din computerele personale din ntreaga lume.

  Nemcek consideră că WiMAX va deveni o opţiune reală pentru utilizatori n trei sau patru ani. Industria de telefonie mobilă a adoptat tehnologia 3G, spernd să poată oferi servicii de voce de calitate superioară şi conexiuni mai rapide pentru serviciile multimedia, precum transmisia de fişiere video sau audio, accesarea conturilor de email şi rularea de jocuri interactive.

  (c) Mediafax 19 martie 2004
  [size=1]
  well done...

  [b]Bogdan Toma
  Romanian phpBB online community

  [COLOR=Green]regele off-topic Forum OLS[/COLOR][/b] [/size]

 2. #2
  Tennis Pro DJ Klaus's Avatar
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  NCAA
  Posts
  2,092
  Reputatie
  1
  3G functioneaza deja cu succes in Japonia!

 3. #3
  Sport Legend JJ's Avatar
  Join Date
  Sep 2003
  Location
  Peste tot
  Posts
  13,583
  Reputatie
  0
  Nu am inteles partea cu frecventele utilizabile gratuit. Dat fiind ca tot acolo scrie ca distantele de la aparat la antena sunt de zece ori mai mari (deci cam 350 km), frecventele ar trebui sa fie foarte joase (Aproape de UHF?), sau puterea de emisie sa fie foarte mare.
  Deocamdata WCDMA(3G) este viitorul.
  If I was half as good as I was, I’m still twice as good as you’ll ever be!

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •