Results 1 to 14 of 14

Thread: Ce se intelege exact prin "assist" si "block&

 1. #1
  incepator
  Join Date
  Mar 2003
  Posts
  1
  Reputatie
  1

  Ce se intelege exact prin "assist" si "block&

  :? Ma intrebam care este definitia exacta a unui assist. Pasa la un om liber, urmata de o actiune prin driblarea adversarilor de catre acesta, si finalizarea prin cosh, nu mi se pare pasa decisiva. Care credeti ca sunt situatiile exacte in care o pasa se numeste "assist".

  De asemenea, se zvoneste ca un bloc se ia in considerare doar atunci cand din bloc, mingea este recuperata de catre aparare. Ce parere aveti ?

  Inca o intrebare. Eu ma apar la un om, si in timp ce incearca sa dribleze, ii "suflu" mingea....care este recuperata de alt om din echipa mea... Al cui este "steal-ul" ?
  :? :? :?

 2. #2
  sport legend Azur89's Avatar
  Join Date
  Dec 2002
  Posts
  652
  Reputatie
  1
  pe neverificate, doar din propriile cunostinte.....

  In primul caz, un assist e o pasa decisiva, adica pasa urmata de un catch and shoot.... Daca pui mingea pe floor nu mai e assist....

  Block...e block atita timp cit mingea nu intra in cos, indiferent unde ajunge ea dupa (out, echipa ta sau adversa)...

  Al treilea, steals, se considera atunci cind prin interventia ta reusesti sa schimbi posesia mingii...

  Daca e cineva care stie altfel, sa o spuna aici, si atunci voi incerca sa ma "documentez"...Dar pina la proba contrarie...

  Let`s go Knicks
  Smile, its good for you!

 3. #3
  senior Baccardi's Avatar
  Join Date
  Feb 2003
  Location
  NYC
  Posts
  200
  Reputatie
  1
  nici eu nu pot raspunde cu exactitate, dar din cate stiu eu in Nba Live 2003 se considera assist si daca pui minge pe "floor", si presupun ca jocu e facut dupa regulile exacte ale NBA-ului.
  Going arround the world!!!! Asia, Europe and America are down, Africa and Australia are left.

 4. #4
  sport legend rasheedkpenny's Avatar
  Join Date
  Nov 2002
  Location
  Bucuresti(L-V)/Brasov(SD)
  Posts
  3,313
  Reputatie
  1
  Dupa NBA live 2003 asa este, fiecare pasa e considerata assist, cred! Mi se pare destul de superfluua notiunea de "assist"... ar fi interesant de intrebat. In campionatul nostru national oare cum se apreciaza?
  O alta intrebare... ce este acela un "team rebound"?

  just questions and no answers...

 5. #5
  sport legend mishu's Avatar
  Join Date
  Mar 2003
  Location
  Central Europe
  Posts
  1,429
  Reputatie
  1
  în nba live 2003 assist este, intr-adevăr, chiar daca jucătorul care a primit mingea driblează, dar am impresia că acesta trebuie să acționeze direct spre coș si sa nu mai aiba adversar in fata. Spre exemplu un pas pe contraatac sau pe un atac rapid, cu ajutorul căruia jucatorul finalizează este considerat assist, chiar dacă acesta driblează. Assist nu mai este sigur atunci cand jucatorul care a primit mingea trece in dribling de un advresar in drumul spre cos. Si assist e iarasi atunci cand cel care a primit mingea inscrie de la trei puncte (jump shot in general, nu numa de la 3) chiar daca adversarul sare la capac
  în România antrenorii consideră o pasă ca fiind decisivă atunci când jucătorul care a primit mingea este în situația de singur cu panoul (chiar am avut unele diferende cu antrenori care nu considerau pas decisiv la un jucător care apoi înscrie de la trei pct.) Nu stiu dacă toți antrenorii susțin această idee... sper să nu. Am căutat un regulament al federației, dar pe pagina de net (da, există așa ceva: www.frbaschet.ro) secțiunea dedicată regulamentului este în construcție (nu mă mai miră atunci că și arbitrajul în România este... tot în construcție)

  block - este evident că nu contează unde ajunge mingea după aceea

  team rebound - cred că este atunci când mingea atinge podeaua, in urma aruncării la coș, iar un jucător din apărare o "culege", neputând fi creditat cu o recuperare, nici el, nici un alt coechipier (care de exemplu a făcut blocajul defensiv)

  steal cred că este într-adevăr orice intervenție la minge care schimbă posesia (in afara bineinteles de cele de mai sus). in Romania pe foile de inregistrare exista interceptie, pe de o parte (la pasa) si smulgere (e singuru termen care mi-a venit in cap, nu stiu cum mai este denumită) adică interveția la dribling, pe de alta parte. Americanii le-au zis steal si nu s-au mai complicat (ar trebui sa facem si noi la fel)

 6. #6
  sport legend rasheedkpenny's Avatar
  Join Date
  Nov 2002
  Location
  Bucuresti(L-V)/Brasov(SD)
  Posts
  3,313
  Reputatie
  1
  Mishule ... exhaustive explicatiile tale. Iti multumim!
  De site-ul www.frbaschet.ro stiam, era si normal sa existe un site oficial. Un alt site despre baschetul intern, pe care il foloseam eu inainte sa apara www.frbashet.ro este site-ul facut de Mircea Constantin(fost jucator la echipa din Ploiesti) - www.basket.ro

 7. #7
  sport legend mishu's Avatar
  Join Date
  Mar 2003
  Location
  Central Europe
  Posts
  1,429
  Reputatie
  1
  ... rasheed stiam de site-ul lui Titi... i-am si trimis niste materiale anul trecut... pacat ca nu are timp si $$$ pentru că ar fi ieșit ceva super mișto... mai ales că la el puteai să-ți spui părerile personale... pe cand pe cel al federatiei... nu prea
  se mai ocupa de site-ul ala si Andrei Olteanu care acum scrie pentru Gazeta Sporturilor (ma rog cat poti sa scrii despre baschet intr-un ziar de la noi)

 8. #8
  VJ Specialist
  Join Date
  Apr 2003
  Location
  Bucuresti, Romania
  Posts
  6,343
  Reputatie
  1
  Assist: Pasa decisiva adica: O pasa catre un jucator care are cale libera spre cos sau catre un jucator care nu are cale libera dar arunca si inscrie.

  Block: Capac, indeferent unde ajunge mingea dupa aceea.

  Steal: Cel care intra in posesia mingei. Deci chiar daca tu ai deviat-o, nu ai intrat in posesia ei ci coechipierul, el are "steal"-ul.

  Team Rebound: Recuperarea care se face dupa un capac al defensivei sau ofensivei sau dupa prima aruncare libera.

  Iar Andrei Olteanu a fost coleg de liceu cu mine. Chiar acum cateva zile m-am intalnit cu el - el a tinut scorul iar eu timpul la meciul "All-Star" al liceului unde invat (si unde a invatat si el), Dante Alighieri. In legatura cu regulamentul, nu e nici o problema. Il am in limba romana si intentionez sa-l pun pe siteul meu propriu http://www.streetballromania.tk , care este totusi in constructie.
  "I think right now we are not capable of finding a way to win, or we are unable to, or don't know how to, or something,'' Carter said.

 9. #9
  Assistant MadSkillz's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  Bucureşti
  Posts
  1,773
  Reputatie
  1
  Raptor, cum adica "recuperarea care se face dupa prima aruncare libera" ?
  Numai Baschet, numai bine !

 10. #10
  sport legend Azur89's Avatar
  Join Date
  Dec 2002
  Posts
  652
  Reputatie
  1
  Cred ca aia e "furata" din regulamentul de college. Acele 1+1, care nu mai exista in NBA.
  Smile, its good for you!

 11. #11
  Assistant MadSkillz's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  Bucureşti
  Posts
  1,773
  Reputatie
  1
  Era si la noi asa ceva.Parca.
  Numai Baschet, numai bine !

 12. #12
  Assistant MadSkillz's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  Bucureşti
  Posts
  1,773
  Reputatie
  1
  Cred ca se tine cont si de fiecare faza in parte in ce priveste interceptiile si recuperarile.Sau asa ar fi normal.Pentru ca poti recupera mingea si doar prin deviere intentionata in bratele unuia care nu are nici un merit in afara celui ca era demarcat.La fel si in cazul interceptiilor.Chiar daca nu controlezi efectiv mingea in aer, o trimiti unui coechipier.Mi s-ar parea absurd ca sa fie trecut acest coechipier pe foaie, si eu sa primesc "no credit".Presupun ca jucatorii cu experienta stiu despre ce vorbesc.
  Numai Baschet, numai bine !

 13. #13
  incepator
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  34
  Reputatie
  1
  Adevarat ca e absurd, dar cred ca Raptor are dreptate in privinta interceptiilor sau cel putin asa am vazut si eu in toate "NBA LIVE"-urile

 14. #14
  Assistant MadSkillz's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  Bucureşti
  Posts
  1,773
  Reputatie
  1
  Pai poti devia mingea fara sa o controlezi...totusi pasand.Poti sa o impingi si cu un deget si astfel sa o scoti din dribling-ul adversarului si sa o pasezi unui coechipier.De fapt aici intrebarea cred ca este "Cand se considera ca ai control asupra mingii?" . Si la asta ma refeream cand spuneam ca poate ramane la interpretarea celui care "contorizeaza" statisticile.Nu stiu cum se face treaba asta in NBA, cert e ca de foarte multe ori situatiile sunt subiective.Cand e "pasa proasta" si cand e "control slab" (al celui care primeste pasa) ?Cand 2 sar la capac , amandoi ating mingea, nu se fluiera fault...cine a pus capac? Amandoi?Sunt multe situatii subiective si cred ca la statisticile astea se procedeaza la fel cum o face arbitrul, care nici el nu poate sa vada tot si nu ia mereu deciziile corecte, reale.Nu poate astepta sfarsitul meciului ca sa vada reluarile, si cred ca nici cel care tine (daca e unul singur) statisticile nu are cum sa interpreteze mereu exact fazele.
  Numai Baschet, numai bine !

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •