- Andreea Raducan si Maria Olaru se afla in Malaiezia, unde au fost invitate pentru a promova gimnastica. Maria va participa la un workshop cu arbitrii, iar Andreea la unul cu gimnastele si parintii lor. In plus Andreea va evolua la barna si sol impreuna cu sportivele tarii gazda.
- Sabina Cojocar a fost diagnosticata cu probleme la ficat si organismul ei raspunde prost la tratamentul pentru nivelul ridicat de colesterol, o afectiune mai veche. Prin urmare retragerea ei a devenit aproape sigura.
Cum nu s-au intamplat multe in ultimul timp o sa incep sa descriu, intr-un mod cat mai accesibil, cum se dau notele in gimnastica artistica feminina. Pentru azi – sariturile.
Fiecare saritura are o valoare de start, adica nota care se da pantru o executia perfecta a ei. Plecand de la aceasta nota arbitrele scad zecimi pentru greseli, cele mai des intalnite fiind: o saritura la aterizare (0.05), un pas (0.1), un pas mare (0.2). Daca se fac mai multi pasi fiecare din ei e penalizat. Daca rotatia e incompleta se poate deduce pana la 0.3. In timpul sariturii genunchii nu trebuie sa fie indoiti (maxim 0.3 penalizare), picioarele incrucisate (max 0.1) sau separate (max 0.2). Saltul trebuie sa fie inalt (max 0.5 daca e prea jos) si la distanta mare (max 0.3 daca e prea scurt).
O saritura e cu atat mai dificila cu cat are mai multe rotatii. Deocamdata maximum e doua rotatii si jumatate (900 de grade), dar asa ceva se vede rar. Foarte importanta e si pozitia corpului, cel mai dificile fiind cele intinse (corpul e drept), urmate de cele in echer (picioarele si corpul sunt in unghi drept) si, cele mai simple, grupate (corpul e ghemuit).
De exemplu, valoarea de start a catorva sarituri e:
Yurchenko intins cu 1.5 rotatii (adica 540 grade) – 9.7
Yurchenko intins cu 2 rotatii (720 grade) – 9.8
Tsukahara intins cu 2 rotatii (720 de grade) – 9.9
Stand in maini grupat cu 0.5 rotatii (180 grade) – 9.4
Stand in maini intins cu 0.5 rotatii (180 grade) – 9.7
In final, probabil ca ati auzit de mai multe ori de sarituri Yurchenko sau Tsukahara si poate ar fi interesant de stiut cum arata acestea. Sariturile se impart in mai multe grupe:
“stand in maini” - sunt sariturile “obisnuite”, gimnasta alearga, sare pe trambulina si se lanseaza din masa de sarituri (la calul de sarituri s-a renuntat in urma cu un an).
Tsukahara – dupa desprinderea din trambulina gimnasta se roteste pe jumatate (180 de grade) astfel incat atunci cand mainile ating masa, e cu fata spre directia saltelei, adica cu spatele la trambulina.
Yurchenko – la sfarsitul alergarii, gimnasta face un salt ronda (ca o roata) pe care il termina cu picioarele direct pe trambulina si cu spatele la masa de sarituri