Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 21 of 46

Thread: GABRIEL LIICEANU: Am sa ies in Piata...

 1. #1
  Man with broom TheIceMan's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  16,885
  Reputatie
  1

  GABRIEL LIICEANU: Am sa ies in Piata...

  Excelent articolul:

  http://www.evz.ro/article.php?artid=302896

  Am iesit duminica, 22 aprilie, in Piata Parlamentului pentru ca mi-am amintit de povestea unui mare detinut politic sub comunisti caruia - era prin anii '50 -, cand a invocat, la prima ancheta din inchisoare, legea, i s-a raspuns: "Ba, noi nu ne conducem dupa legi. Noi ne conducem dupa hotarari si indicatii".

  Am iesit asadar in Piata pentru ca parlamentul tocmai luase „o hotarare”. Am iesit in Piata pentru ca, atunci cand 322 de membri ai parlamentului voteaza, substituindu-se Curtii Constitutionale, suspendarea presedintelui, cred ca trebuie sa ies in Piata.

  Am iesit in Piata Parlamentului fiindca nu cred ca domnii Iliescu (Geoana), Vadim si Voiculescu, cu biografiile si prestatia lor politica in contul Romaniei, au dreptul sa repare moral societatea noastra si sa devina profesorii ei de democratie.

  Am iesit in Piata Parlamentului pentru ca vreme de 30 de ani nu am avut voie sa ies in Piata si pentru ca vreme de 30 de ani nu am avut curajul sa ies.

  Am iesit in Piata Parlamentului pentru ca sunt intelectual si mi se pare normal ca un intelectual sa creada, dincolo de vremi, in adevar, bine si dreptate si, daca nu-i poate impiedica pe oamenii politici sa masluiasca jocul, macar ii poate impiedica sa-si prezinte fapta ca morala si ca regula insasi a jocului.

  Am iesit in Piata Parlamentului pentru ca la Paris si in alte capitale ale lumii oamenii ies in Piata ori de cate ori au senzatia ca istoria se face peste capetele lor si impotriva lor. Si m-am gandit ca, daca in Franta, Anglia sau Germania parlamentele lor ar fi votat asa cum a votat al nostru in 19 aprilie, sute de mii de oameni ar fi iesit in strada si parlamentul ar fi fost dizolvat.

  Am iesit in Piata Parlamentului pentru ca, incepand cu data de 19 aprilie, consider ca parlamentul este una dintre puterile statului scapata de sub control, iar pe mine, impreuna cu mai multe milioane de romani, ma consider de atunci in arestul celor 322, prizonierul sau ostaticul lor.

  Am iesit duminica, 22 aprilie, in Piata Parlamentului nu pentru ca sunt „pro-Basescu”, ci pentru ca Traian Basescu a clatinat vasul cu mal si apa statuta al tranzitiei. Si stiu ca, indiferent de ce se va intampla, dupa el nu va mai fi ca inainte.

  Am sa ies in Piata, pe strazi si in orice alt loc public in care oamenii se vor strange pentru a sustine o idee in care cred si eu atata vreme cat voi trai intr-o societate in care manifestatia pasnica este un drept al fiecaruia.

  Si am sa ies in Piata chiar daca nu va iesi decat o mana de oameni si ceilalti vor sta acasa, uitandu-se la televizor sa vada „cum a fost la manifestatie” si, intre un mic si doua sprituri, vor spune: „Ti-am spus eu ca lumea nu mai iese?”. Am sa ies, pana cand romanii vor afla ca Romania „ii priveste”, pe ei si pe nimeni altcineva, si ca, daca istoria lor si calitatea ei nu ii intereseaza, macar pentru marimea si calitatea fripturii din farfurie merita „sa iasa”.
  beleafer

 2. #2
  koaye grele Tyler Durden's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Posts
  17,747
  Reputatie
  1
  Liiceanu deja a avut de suferit pentru ca a indraznit sa semneze scrisoare aceea de sutinere a lui Basescu ( am in vedere imundele articole din ziarul prea-curatului Sorin Rosca Stanescu). Sunt curios ce ii se mai pragateste...oricum poztia lui mi se pare onesta vizavi de problema Basescu.

 3. #3
  SOLO FARUL tchibos's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  Constanta
  Posts
  10,059
  Reputatie
  1
  Quote Originally Posted by Tyler Durden View Post
  ...oricum poztia lui mi se pare onesta vizavi de problema Basescu.
  total de acord

 4. #4
  sport legend Sorin Blaj's Avatar
  Join Date
  May 2004
  Location
  Lugoj, Romania
  Posts
  25,301
  Reputatie
  1
  Ca intotdeauna. Un om prea corect pentru parlamentul Romaniei.
  [B]HAI UNIVERSITATEA! HAI CRAIOVA!
  ESTI CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI![/B]

  [I]"Inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, numai prostul le stie pe toate."[/I]

 5. #5
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  Liiceanu se pare ca nu a invatat din nefericire nimic din experientele nefericite din politica ale mentorului sau Noica... Sa nu se trezeasca prea tarziu si sa regrete.Mai bine nu se baga in cloaca cu rahat care este politica romaneasca,Plesu a vazut ce inseamna asta si s-a retras...

 6. #6
  koaye grele Tyler Durden's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Posts
  17,747
  Reputatie
  1
  pai s-o luam treptat. Noica avea initial numai dispret pentru politica ca mai apoi imediat dupa asasinareaa lui Codreanu adera la Legiune. Dupa venirea comunistilor, Noica nu mai poate face politica si revine la opinia lui execrabila despre politicieni pe care o avea pe la inceputul anilor '30. I se poate reprosa pe drept cuvant ca a facut politica atunci cand nu trebuia si ca s-a dat la o parte din fata istoriei tocmai cand era nevoie ca un intelectual de calibrul sau sa fie mai putin complezent la adresa regimului comunist si sa fie un eventual model al intelectualului dizident. Plesu chiar a facut politica (ministru atat la cultura cat si la externe) si dupa ce a fost bine-mersi ministru a optat pentru o pozitie in care politica este privita drept o indeletnicire derizorie (fapt ce l-ar fi putut face sa jubileze pe Noica). Pe de alta parte Liiceanu nu a avut nicio functie politica, exercitandu-si in schimb functia de intelectual critic.

 7. #7
  sport legend Bumbescu's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  Bucharest
  Posts
  14,688
  Reputatie
  0
  Eu stiam ca nu a aderat la miscarea Legionara, ca nu a fost membru.
  Nu inteleg ce vrei sa spui ca s-a dat la o parte, a suferit destul de mult, practic dupa instaurarea comunismului a stat ori in domiciliu fortat, ori in puscarie.
  Dar nu despre Noca se vorbeste aici, el a fost adus in discutie de acelasi semidoct mare maestru al paralelelor stupide si nelalocul lor.

  Pozitia lui Liiceanu este una normala, reprezinta un gest ce ar trebui urmat de toti intelectualii veritabili ai tarii.
  Din pacate insa, intr-o tara in care ideea de cultura este desueta, in care un anume radicalism al ideilor trece drept talibanism, in care diversi cretini lanseaza intrebari gen" Da cine-i Liceanu asta sa se proclame purtatorul de cuvant al intelectualilor? Ce eu nu sunt intelectual?"-exemplul unei vite prm-iste-, un asemenea gest nu este apreciat la intreaga sa valoare.
  o să fie mereu bani și curve și bețivi,
  până-n ultima clipă,
  pân-o să cadă și ultima bombă

 8. #8
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  Nu e deloc o paralela stupida,ce am vrut eu sa demonstrez este ca intelectualii au facut dintotdeauna(si nu numai in Romania) greseala de a se implica politic,cel mai adesea cu rezultate dezamagitoare sau rusinoase pentru ei(vezi de exemplu Goga sau Iorga,ca sa nu mai vorbesc de Sadoveanu).
  De asemenea paralela a fost facuta cu Noica,pentru ca atunci,ca si acuma,situatia(ma rog,la o scara mult mai mica la ora actuala)era similara:si atunci legionarii erau vazuti ca niste "salvatori" ai poporului din dictatura camarilei regale.
  Iar legat de Noica,asa e,in vremea comunismului nu a reusit sa ofere un model de dizident activ,ca de fapt toata intelectualitatea romaneasca,extrem de lasa in perioada respectiva(poate de aia s-a si ajuns la revolutie armata in locul uneia de catifea).
  Asa ca Liiceanu ar fi trebuit mai bine sa nu se implice,pentru ca oricum nu are cum sa iasa castigator din toata afacerea,ci doar terfelit,mai ales in compania unui om ca Basescu.
  Iar vocea unui intelectual de marca in Romania actuala,hai sa fim seriosi,nu valoreaza nici macar la a 10a parte din vocea lui Jiji.Asta o zic chiar cu tristete

 9. #9
  sport legend Bumbescu's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  Bucharest
  Posts
  14,688
  Reputatie
  0
  "intelectualii au facut dintotdeauna(si nu numai in Romania) greseala de a se implica politic"-genial, politica in opinia ta ar trebui sa o faca deci analfabetii

  Nu vreau sa intru din nou in polemica cu tine atata iti spun: clateste-ti gura cu o tuica de pruna inainte sa vorbesti despre Noica.

  "nu a reusit sa ofere un model de dizident activ"-asa e, nu a luptat in munti cu arma in mana, in mintea ta asta insemna probabil disidenta.
  A facut 6 ani de puscarie comunista, asta e probabil in opinia ta un kkt, o vacanta probabil.
  o să fie mereu bani și curve și bețivi,
  până-n ultima clipă,
  pân-o să cadă și ultima bombă

 10. #10
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  Nici eu nu vreau sa intru in polemici cu tine,de aceea in primul rand te-as ruga sa vorbesti civilizat(asa cum am facut-o eu).
  Politica nu ar trebui facuta de analfabeti,insa nici de marii intelectuali ai unei tari.Cred ca sunt destule contra-exemple in istoria universala,de la Platon la Sartre.
  Fata de Noica am tot respectul,insa in perioada comunista el nu a oferit un exemplu intelectual,asa cum ar fi fost cazul(cate articole,carti a scris el criticand regimul?).
  Nu ma refeream,cand ziceam dizident activ,la cei care luptau in munti,ma refeream mai degraba la persoane gen Vaclav Havel sau Milovan Djilas care au dus o lupta politica(doar la nivel ideatic,bineinteles)activa impotriva sistemului.

 11. #11
  Per Aspera.... Herc_Reloaded's Avatar
  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Brussels, Belgium
  Posts
  1,086
  Reputatie
  1
  Quote Originally Posted by balaci View Post
  Nu e deloc o paralela stupida,ce am vrut eu sa demonstrez este ca intelectualii au facut dintotdeauna(si nu numai in Romania) greseala de a se implica politic,cel mai adesea cu rezultate dezamagitoare sau rusinoase pentru ei(vezi de exemplu Goga sau Iorga,ca sa nu mai vorbesc de Sadoveanu).
  De asemenea paralela a fost facuta cu Noica,pentru ca atunci,ca si acuma,situatia(ma rog,la o scara mult mai mica la ora actuala)era similara:si atunci legionarii erau vazuti ca niste "salvatori" ai poporului din dictatura camarilei regale.
  Iar legat de Noica,asa e,in vremea comunismului nu a reusit sa ofere un model de dizident activ,ca de fapt toata intelectualitatea romaneasca,extrem de lasa in perioada respectiva(poate de aia s-a si ajuns la revolutie armata in locul uneia de catifea).
  Asa ca Liiceanu ar fi trebuit mai bine sa nu se implice,pentru ca oricum nu are cum sa iasa castigator din toata afacerea,ci doar terfelit,mai ales in compania unui om ca Basescu.
  Iar vocea unui intelectual de marca in Romania actuala,hai sa fim seriosi,nu valoreaza nici macar la a 10a parte din vocea lui Jiji.Asta o zic chiar cu tristete
  Este tip pentru noi romanii sa spunem: sa bagam capul in nisip precum strutul, ca si asa nu putem face nimic. Ma scuza-ti, dar cei care judeca asa nu au dreptul sa critice greselile altora.

  Dl Liiceanu are dreptate sa se implice. De ce sa lasa-m semi-analfabeti sa intoxice opinia publica?

  Cate carti au fost publicate in Romania impotriva regimului? Cine aduce o astfel de acuzatie cu certitudine habar nu are de viata de dinainte de 1989. Sau credeti ca il publica Iliescu la Editura Tehnica???

  Daca vorbim despre intelectuali, de ce sa nu vorbim si despre Havel? Sau si el reprezinta o dezamagire?

 12. #12
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  Da,Havel este intr-adevar unul din exemplele pozitive in acest caz,insa cred ca situatia lui Havel nu are nimic asemanator cu situatia lui Liiceanu.

 13. #13
  sport legend Bumbescu's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  Bucharest
  Posts
  14,688
  Reputatie
  0
  Quote Originally Posted by balaci View Post
  Nici eu nu vreau sa intru in polemici cu tine,de aceea in primul rand te-as ruga sa vorbesti civilizat(asa cum am facut-o eu).
  Politica nu ar trebui facuta de analfabeti,insa nici de marii intelectuali ai unei tari.Cred ca sunt destule contra-exemple in istoria universala,de la Platon la Sartre.
  Fata de Noica am tot respectul,insa in perioada comunista el nu a oferit un exemplu intelectual,asa cum ar fi fost cazul(cate articole,carti a scris el criticand regimul?).Nu ma refeream,cand ziceam dizident activ,la cei care luptau in munti,ma refeream mai degraba la persoane gen Vaclav Havel sau Milovan Djilas care au dus o lupta politica(doar la nivel ideatic,bineinteles)activa impotriva sistemului.
  E ultimul post in "discutia cu tine".

  Pt ce ai scris mai sus ar trebui totusi sa nu-ti raspund si in nici un caz "civilizat", hai totusi sa ma stapanesc desi cu cei ca tine sunt violent de obicei.

  Noica copilule a fost un filozof, poate cel mai mare filozof roman alaturi de Blaga, a creat o scoala, si-a creat discipoli, a fost poate cel mai important exemplu de dizidenta prin cultura. A creat un cerc filozofic la Paltinis intr-o vreme in care singurele carti "filozofice" erau cartile lui nea nicu, intr-o vreme in care facultatea de filozofie era desfiintata.

  Si inainte de toate a fost un mare roman, niciodata nu a conceput sa traiasca departe de patrie, de altfel in 1944 s-a si intors in tara desi evolutia evenimentelor lasa sa se intrevada nenorocirea de mai tarziu.

  P.S.

  E ultima data cand iti mai vorbesc "civilizat" atunci cand scrii bazaconii din dorinta ta bolnavicioasa de a epata.
  o să fie mereu bani și curve și bețivi,
  până-n ultima clipă,
  pân-o să cadă și ultima bombă

 14. #14
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  Da recunosc,a fost o exprimare deficitara din partea mea acolo,recunosc,se intelege cu totul altceva decat am vrut sa spun. Am zis,am tot respectul pentru el ca filosof si intelectual.
  Insa continui sa afirm ca politic el nu a oferit un exemplu bun.A fost o dizidenta prin cultura,insa a fost o dizidenta pasiva,nu una activa,la asta ma refeream.El nu a atacat niciodata fatis sistemul comunist,ca niciun alt intelectual din Romania de altfel(cel mult Dinescu ar putea face putina nota discordanta),el dupa miscarea legionara nu a mai fost implicat politic vreodata,si tocmai de aia,pentru ca nu am avut in Romania o elita activa,gen celei din Polonia sau Cehia,cred eu ca s-a ajuns la revolutie armata.

 15. #15
  sport legend Bumbescu's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  Bucharest
  Posts
  14,688
  Reputatie
  0
  Quote Originally Posted by balaci View Post
  Da recunosc,a fost o exprimare deficitara din partea mea acolo,recunosc,se intelege cu totul altceva decat am vrut sa spun. Am zis,am tot respectul pentru el ca filosof si intelectual.
  Insa continui sa afirm ca politic el nu a oferit un exemplu bun.A fost o dizidenta prin cultura,insa a fost o dizidenta pasiva,nu una activa,la asta ma refeream.El nu a atacat niciodata fatis sistemul comunist,ca niciun alt intelectual din Romania de altfel(cel mult Dinescu ar putea face putina nota discordanta),el dupa miscarea legionara nu a mai fost implicat politic vreodata,si tocmai de aia,pentru ca nu am avut in Romania o elita activa,gen celei din Polonia sau Cehia,cred eu ca s-a ajuns la revolutie armata.
  Nu continui decat sa bati campii.

  Chiar daca nu a atacat fatis sistemul comunist tot a fost inchis 6 ani la sfarsitul anilor 50; dupa ce a iesit din puscarie, desi ar fi putut probabil pleca din tara(comunistii in unele cazuri erau bucurosi daca scapau de anumiti indivizi) nu a facut-o si a continuat sa fie un adevarat parinte spiritual pt multi tineri.

  De cate ori trebuie sa-ti spun ca nu a fost legionar, a fost doar prieten cu Mircea Vulcanescu si alti legionari(trendul vremii), s-a ocupat de publicarea lui Nae Ionescu in Germania si atat.

  Cel mai mare dizident roman, in sensul categoric evocat de tine a fost Paul Goma.
  o să fie mereu bani și curve și bețivi,
  până-n ultima clipă,
  pân-o să cadă și ultima bombă

 16. #16
  koaye grele Tyler Durden's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Posts
  17,747
  Reputatie
  1
  Noica a fost membru al ML , fiind la un moment dat chiar redactor al oficiosului Legiunii, Buna-Vestire unde publica articole fatis legionare. Dupa 1964 sau 65 el nu mai este inchis ci alege singur sa se auto-izoleze la Paltinis.Noica reprezinta poate peronajul paradigmatic al ,,rezistentei prin cultura" care este de fapt sintagma ce defineste eufemistic lasitatea intelectualilor romani.
  Balaci eu cred ca a fi intelectual reprezinta in primul rand a fi o voce critica in societatea in care traiesti. Nu a fost legata nasterea intelectualului de afacerea Dreyfus?
  Bumbescule, Mircea Vulcanescu nu a fost legionar ( o marturiseste in cartea despre Nae Ionescu) el fiind arestat pentru functia de sub-secretar de stat la ministerul de finante.Despre legionarismul indubitabil al lui Noica vezi cartile lui z.ornea- anii treizeci. extrema dreapta romaneasca si laignel-lavastine-paradoxul noica.filosofie si nationalism.
  Last edited by Tyler Durden; 2nd May 2007 at 11:58.

 17. #17
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  @Tyler:sunt complet de acord cu tine. Si eu vad in intelectual o persoana care se opune,prin natura sa,sistemului,oricare ar fi ala!Insa de multe ori nu o face cu cele mai bune rezultate!

 18. #18
  sport legend Bumbescu's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  Bucharest
  Posts
  14,688
  Reputatie
  0
  Eu stiam ca nu a fost mebru, dar oricum nu vad nici o problema in asta, din contra as putea spune, daca tinem cont de valoarea intelectualilor ce au facut parte atunci din miscare.
  Cred ca o auto-izolare la Paltinis si o continua comunicare si scolire a cremei studentilor este mult mai importanta decat un exil presarat cu mici puseuri anticomuniste.

  Oricum,e cazul sa se revina la Liiceanu, toate divagatiile astea fara rost sunt rezultatul unei minti bolnave, unei fronde stupide.

  Si eu vad in intelectual o persoana care se opune,prin natura sa,sistemului,oricare ar fi ala-de mare exceptie:.Acum ne-am mai dat seama de ceva: asta chiar se crede intelectual, o fi gelos pe Liiceanu la fel ca toapa aia prm-ista:, culmea e ca aia e tot craioveanca, Olguta nu mai stiu cum...
  Last edited by Bumbescu; 2nd May 2007 at 12:05.
  o să fie mereu bani și curve și bețivi,
  până-n ultima clipă,
  pân-o să cadă și ultima bombă

 19. #19
  koaye grele Tyler Durden's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Posts
  17,747
  Reputatie
  1
  1.unii o fac cu bune rezultate, altii cu rezultate dezastruoase ( cautionand varii totalitarisme), dar in opinia mea un intelectual fara o poztie fata de societatea in care traieste isi pierde conditia de intelectual ( ceea ce nu-i neaparat grav).
  2.acum asta tine de viziunea fiecaruia. nu pot sa te acuz ca optezi pentru primatul spiritualului, insa ce-i reprosez eu lui Noica este ca a incurajat si la altii initiativa sa de a ,,face pipi pe istorie".

 20. #20
  OLTEAN Balaci's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Targu Jiu
  Posts
  8,661
  Reputatie
  1
  Quote Originally Posted by Bumbescu View Post
  Oricum,e cazul sa se revina la Liiceanu, toate divagatiile astea fara rost sunt rezultatul unei minti bolnave, unei fronde stupide.

  Si eu vad in intelectual o persoana care se opune,prin natura sa,sistemului,oricare ar fi ala-de mare exceptie:.Acum ne-am mai dat seama de ceva: asta chiar se crede intelectual, o fi gelos pe Liiceanu la fel ca toapa aia prm-ista:, culmea e ca aia e tot craioveanca, Olguta nu mai stiu cum...
  Nu inteleg,de unde pana unde ai ajuns la concluzia ca eu ma consider intelectual?Am zis eu vreodata asa ceva?
  Oricum,eu vad doua categorii care prin felul lor de a fi sunt anti-putere/autoritate:intelectualii si studentii.
  Legat de Liiceanu,eu nu am criticat faptul ca s-a implicat,ci doar poate ca nu a ales momentul si compania potrivita sa o faca. De asemenea nu ma indoiesc de implicarea sa sincera,ca sa nu zic naiva!

 21. #21
  koaye grele Tyler Durden's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Posts
  17,747
  Reputatie
  1
  -hehe, ce bine ar fi ca si studentii romani sa fie anti-putere. daca exceptam interbelicul, au fost doar o massa amorfa. liderii lor au folosit functia ca trambulina pentru o eventuala functie politica, iar ceilalti se gandesc fie la cariera lor viitoare, fie duc o existenta larvara imbibata in alcool.
  -mai este o categorie funciarmente anti-putere: lumpenproletariatul

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •