Page 1 of 10 123 ... LastLast
Results 1 to 21 of 203

Thread: Dupa 20 de ani...

  1. #1
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1

    Arrow Dupa 20 de ani...

    Simpozionul dedicat aniversarii a 20 de ani de la Revolutie a fost marcat de scandal, dupa ce revolutionarul Dumitru Dinca a intrerupt discursul fostului presedinte Ion Iliescu, reprosandu-i ca filmul derulat la debutul sesiunii, cu momentele din 1989, ignora evenimentele din 21 decembrie de la Bucuresti, relateaza NewsIn.

    Sesiunea omagiala organizata de Institutul Revolutiei Romane a debutat cu vizionarea unui film realizat de TVR, care evoca momentele din decembrie 1989, pe care fostul presedinte Ion Iliescu l-a prezentat drept “un film sinteza”, recunoscand pe parcursul disputei cu revolutionarul ca documentarul nu este complet.

    Dupa film, Iliescu a luat cuvantul, vorbind despre momentele revolutiei si despre persoanele care incearca, de 20 ani, “discreditarea acestui eveniment”. Spre finalul discursului, a intervenit revolutionarul Dumitru Dinca, reprosandu-i fostului presedinte ca a prezentat un film care ignora evenimentele derulate in 21 decembrie 1989 in Piata Universitatii din Bucuresti.

    “Daca ne-ati chemat aici, ne-ati chemat pentru un simpozion. Inteleg ca nu este ziua dvs de nastere (…) Sunt profund indignat de faptul ca ati facut un circ! Daca l-ati facut dvs sau altcineva, nu ma intereseaza. In mod deliberat, data de 21 decembrie a fost trecuta cu vederea (in film si in discursul lui Iliescu, n.r.)!”, a vociferat Dinca.

    “Da-mi voie, te rog, dle Dinca. Respecta aceasta adunare”, a incercat Iliescu sa calmeze spiritele. “Ati sarit peste 21 decembrie, peste Piata Universitatii, peste oamenii care au fost in Piata Universitatii si au murit acolo…”, a continuat Dinca. In sprijinul acestuia a intervenit si revolutionarul Marin Neculae, care a sustinut ca filmul a fost vizionat anterior si a fost taiat cu intentie momentul 21 decembrie. “Ati spus ca s-a facut trecerea de la dictatura la democratie. S-a facut trecerea de la minciuna la minciuna, de la lipsa de speranta la mizerie”, i-a mai reprosat Dinca lui Iliescu.

    Intre timp, senatorul PSD, Ion Vasile, s-a ridicat de pe scaun si a incercat sa-l calmeze pe Dinca, luandu-l pe dupa umar. Cu toate acestea, Dinca, dar si alti revolutionari s-au ridicat de pe scaun si au incercat sa plece din sala.

    “Mai, Dinca, o sa ai cuvantul. Eu am deschis aceasta adunare cu un cuvant in calitate de presedinte al Colegiului Institutului, toti vor avea posibilitatea sa se exprime, dar intr-un cadru organizat”, i s-a adresat Iliescu, fara succes, revolutionarii solicitand ca altcineva sa modereze simpozionul.

    In momentul tentativei de a parasi sala, Ion Vasile, alaturi de Sergiu Nicolaescu, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu si Petre Roman au incercat sa-i convinga sa ramana la simpozion. Roman a admis ca filmul in cauza “este foarte prost facut, este un film mizerabil”. In cele din urma, chiar Ion Iliescu s-a ridicat de pe scaun si s-a indreptat spre revolutionari, incercand sa-i readuca la masa. “Filmul nu reflecta adevarul complet, e o sinteza mai putin reusita”, a spus fostul presedinte.

    In ciuda insistentelor, revolutionarii au parasit sala, iar Iliescu a afirmat ca “s-a retinut observatia” acestora si ca “o sa recomandam celor din televiziune sa faca un film mai complet”, adaugand in acelasi timp ca interventia lor a fost “neavenita”.

    Sergiu Nicolaescu a declarat, la randul lui, ca filmul a fost o greseala. “Nu trebuie sa aratam un film incomplet, trebuia sa respectam adevarul fiecaruia. Pare un film sarbatoresc, unul populist”, a comentat Nicolaescu. De asemeena, el a precizat ca, in decembrie 1989, “oamenii nebuni” au fost cei necesari pentru implinirea revolutiei.
    Sursa: HotNews

    http://img34.glitterfy.com/352/glitt...3637832134.gif

    După 20 de ani, vedem că în loc să manifeste respectul cuvenit jerfei celor care încă mai întreabă de dincolo de morminte, profitorii Revolutiei din Decembrie încă se mai ceartă.

    Cei doi protagoniști ai scandalului reprezintă două categorii de profitori. Iliescu, care s-au implicat cu tupeu și nerușinare în politică deși trebuia să stea deoparte, celălalt pe cei care consideră că lui și găștii sale li se cuvin drepturi suplimentare, drepturi care ar trebui ca la piedestalul așa zisului lor eroism (asta nu o voi comenta acum), trebuie să fie depuse tot felul de înlesniri.

    Cei mulți și decenți care au fost în stradă în acele zile, la final s-au dus acasă și și-au văzut de treburile lor. Gloanțele care zburau prin aer, îi amenințau pe toți.

    Adevăratul premiu pe care acest popor trebuia să-l primească, după cum s-a strigat în acele zile tulburi, “rația de libertate”. Punct. Nimeni din cei ieșiți în stradă nu a strigat “Vrem spații comerciale”, “Vrem indemnizații”, “Vrem …”…

    S-a strigat “Jos Ceaușescu”, “Jos comunismul”, “Libertate”…

    Poate tocmai pentru că cei mulți, au murit ca fraierii, iar cei care au continuat să trăiască au crezut că lucrurile se vor aranja de la sine, au făcut ca celor care aveau un trecut de care se temeau sau le era rușine, să ajungă la putere. De asemenea cei care aveau gura și tupeul destul de mari au petrecut două decenii arogându-și meritul căderii lui Ceaușescu.
    E bine totuși că cineva, fie el chiar si Președintele actual al României, a condamnat oficial comunismul in România indreptând măcar in parte fie chiar și moral-istoric nedreptățile acelui regim.

  2. #2
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Iliescu: Cine crede că eu ar trebui să fiu la închisoare pentru Revoluție nu e normal. Ar fi proteste în toată țara!

    BBC va difuza începând de sâmbătă o ediție a emisiunii Simpson’s World dedicată României, dar și fostului președinte al României Ion Iliescu. România liberă publică în exclusivitate interviul dat de Iliescu.

    Ion Iliescu: Nu regret executarea lui Nicolae Ceaușescu

    "Revoluția din orașul tău" Sibiu: Epoca lui Nicu Ceaușescu

    Revoluția din orașul tău Tîrgu-Mureș: Mii de oameni au ieșit în stradă acum 20 de ani, în decembrie, convinși că își pot schimba destinul

    Fostul general Mihai Chițac s-a întors la Jilava

    Ion Iliescu se consideră total nevinovat pentru cele întâmplate în urmă cu 20 de ani la Revoluție. Într-un interviu acordat jurnalistului BBC John Simpson și publicat astăzi de cotidianul România liberă, fostul președinte al României spune că cei care cred că el ar trebui să plătească cu închisoarea pentru evenimentele de atunci, nu e normal.

    J.S.: Mai este un aspect care nu a fost rezolvat. Mă refer la principiul numit domnia legii. Ați fost personal anchetat din 2005 până în urmă cu câteva luni și acuzațiile împotriva dumneavoastră au dispărut. Iertați-mă că spun asta, dar sunt oameni în această țara care spun că ar trebui să fiți în închisoare.
    Ion Iliescu.: Acestea sunt chestiuni de natura politică. Cine ar putea să mă judece pe mine în legătură cu Revoluția română? Să fim serioși! Tot poporul a simțit că am făcut sacrificii de-a lungul întregii mele vieți și ca în zilele Revoluției m-am implicat în tot acest proces de transformare a țării. A exprima dubii cu privire la rolul meu în Revoluție este o chestiune pe care nimeni în România nu ar putea să o ia în serios!

    J.S.: Dar aș vrea să mă intorc la această ultimă întrebare a mea, cea mai lipsită de politețe dintre toate, vă rog să mă iertați. Sunt oameni în această țară care spun că se cuvenea să fiți condamnat și închis și că, dacă nu se întâmplă așa, acest fapt este cauzat de eșecul sistemului judiciar al țării.
    I.I.: Eu să fiu în închisoare?! Cine este… cine se gândește la asta?

    J.S.: Vreți să vă dăm numele? Am vorbit cu o mulțime de oameni.
    I.I.: Cei care ridică o astfel de problemă nu sunt oameni normali. Dacă cineva ar încerca așa ceva, ar provoca un protest general în intreaga țară.

    J.S.: Dar acest lucru nu este un motiv ca să nu se întâmple asta.
    I.I.: A-l privi pe Iliescu ca fiind responsabil pentru cei care au murit in Revoluție?! Eu am fost o țintă a celor care trăgeau în zilele Revoluției, și nu organizatorul…

    J.S.: … acelei lovituri de stat…
    I.I.: … acelei diversiuni teroriste. A fost o diversiune îndreptată împotriva noastră, a celor care am organizat prima structură provizorie a noii puteri. Este vorba numai de…

    J.S.: Inamici?
    I.I.: Sunt doar activități politice ale unor oameni lipsiți de orice rațiune.

  3. #3
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Dupa 20 de ani...

    sub o justitie independenta de ramasite bolsevice iliesciene, Stanculescu si Chitac au ajuns dupa gratii. Spre marea disperare a bunicutei kgbiste.

    Dupa 20 de ani,

    Generalul Iulian Vlad, fostul sef al securitatii, rupe tacerea. Acum la OTV.
    Last edited by miril; 20th December 2009 at 00:09.

  4. #4
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    La 20 de ani de la căderea comunismului, românii încă mai învață despre democrație, scrie presa străină
    19 dec 2009, 21:41

    România a intrat din nou în vizorul presei străine. De data aceasta, accentul este pus asupra Revoluției și a celor 20 de ani de după regimul comunist.

    La 20 de ani de la căderea comunismului, scriu jurnaliștii de la timesonline.co.uk, citând un sondaj, "situația din România este mai rea decât era înainte de 1989". Mai mult, 40% dintre repondenții citați au spus că viața este, în prezent, mai grea. În plus, 56% dintre aceștia au afirmat că, "sub regimul comunist, oamenii erau tratați, în general, cu mai mult respect decât în prezent".

    "Numele lui Ceaușescu se află pe buzele tuturor, în autobuze și în cafenele", continuă jurnaliștii britanici. "Într-adevăr, în timpul regimului comunist existau tot felul de reguli absurde, cum ar fi cea care interzicea aprinderea becurilor între anumite ore, interzicea avorturilor sau raționalizarea alimentelor, însă, în prezent, foarte mulți oameni, cu precădere din mediul rural, încă îl mai pomenessc pe geniul din Carpați în rugăciunile lor", continuă publicația online.

    Nici rata șomajului, care se află în continuă creștere, nici faptul că, potrivit unui raport al Transparency International, România se află printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, nici chiar "exemplele de megalomanie", cum ar fi Casa Poporului, nu au scăpat criticilor jurnaliștilor britanici.

    Mai mult, publicația citează un raport potrivit căruia 85% dintre bogații României au un trecut comunist. "Un alt raport arată, însă, că lucrurile nu stau tocmai astfel, iar România este mândră, pe bună dreptate, de numărul impresionant al milionarilor sub 35 de ani, așadar liberi, care nu se află sub suspiciunea că s-au numărat printre lacheii lui Ceaușescu", apreciază jurnaliștii.

    "Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat România este discrepanța enormă între bogați și săraci. În recenta bătălie prezidențială dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană, cei doi au atacat problema într-o manieră personală. Băsescu, care a fost reconfirmat în poziția de președinte, a insistat asupra faptului că-și va folosi al doilea mandat pentru a afla adevărul despre revoluția din 1989. Geoană a făcut referire la dezvoltarea societății și la nevoia de a respinge dorința de îmbogățire", punctează jurnaliștii.

    În încheiere, jurnaliștii trag o concluzie cât se poate de nefericită: "Silviu Brucan, unul dintre conspiratorii care au ajutat la detronarea lui Ceaușescu, a spus, la scurt timp după Revoluție: Românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a învăța ce înseamnă democrația. Cei 20 de ani s-au scurs, însă românii încă mai au de învățat."

  5. #5
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    In 20 decembrie 1989, Timisoara devenea "primul oras liber din Romania". Pe 20 decembrie, revolutionarii anuntau din balconul Operei formarea primului partid anticomunist: Frontul Democrat Roman. Vorbim de un moment istoric care marcheaza inceputul sfarsitului pentru regimul Ceausescu. In acea dimineata, coloana formata din muncitorii de la Elba si Solventul s-a oprit in Piata Operei si au anuntat formarea Frontului Democrat Roman. O alta coloana de manifestanti s-a strans in fata Consiliului judetean care era pazit de 3 cordoane de militieni, jandarmi si parasutisti. Acestora li s-au alaturat muncitorii de la Electromotor, combinatele chimice si Uzina Mecanica. Miza era mare pentru ca in acea cladire se aflau primul-ministru de atunci Constantin Dascalescu si mai multi lideri comunisti.

    In fata acestei multimi, militienii, jandarmii si parasutistii au fost retrasi. Grupul de revolutionari condus de Ioan Savu a intrat in cladire. Dupa mai multe discutii, oamenii au iesit cu primul-ministru Constantin Dascalescu. Savu s-a adresat multimii si le-a cerut oamenilor sa nu lase pe nimeni sa iasa din Consiliul judetean.

    Din balcon s-a citit o lista de revendicari. Acestea cuprindeau: demisia lui Dascalescu, a guvernului, a lui Ceausescu, demascarea criminalilor, alegeri libere, eliberarea detinutilor si recuperarea trupurilor celor cazuti. Seara i-a gasit pe timisoreni cu doua puncte de comanda: unul in Piata Operei, celalalt la Consiliul judetean. In cele din urma balconul Operei a fost ales centru revolutionar si toata lumea s-a mutat in Piata Operei. Din acel moment, Timisoara a intrat in libertate si a fost condusa si in zilele urmatoare din balconul Operei. Armata fraternizase cu revolutionarii si apara acum intrarile orasului. La Bucuresti zilele lui Ceausescu erau numarate.

  6. #6
    sport legend Radu's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7,619
    Reputatie
    1
    Cum se poate domnilor ca nenorocitul de diaconescu sa ii aduca la jegul ala de televiziune pe acei nenorociti care au facut 2 crime in 89?
    [B][SIZE="6"]Mi-e dor de Steaua...[/SIZE][/B]

  7. #7
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Greii dosarului „Revoluției”, protejați de neglijența lui Voinea
    Luni, 21 Decembrie 2009

    Greșelile fostului anchetator i-au salvat până acum de judecată pe cei mai importanți 102 învinuiți în această cauză. Printre ei, și fostul președinte Ion Iliescu.Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați, în decembrie 1989, în ziua de Crăciun și pentru uciderea, la Timișoara și București, a 162 de români. Ulterior, nu mai puțin de 102 ofițeri de armată și miliție, în frunte cu fostul președinte Ion Iliescu, au fost puși sub acuzare pentru moartea a 942 de persoane care au continuat „să lupte pentru libertate” după 22 decembrie, când dictatorul cedase deja puterea. O realitate care pare să fi fost ținută la secret în ultimii cinci ani.


    Deși li s-au adus cele mai grele acuzații prevăzute de Codul Penal (omor, în toate formele lui, genocid, distrugerea, jefuirea și însușirea unor obiective și valori culturale), nici unul dintre „greii” acestui dosar nu a ajuns până acum în fața judecătorilor.

    În plus, mare parte dintre ei au avansat pe scara ierarhică după 1990, ocupând funcții importante în statul care le-a plătit, pe lângă pensiile speciale, plăți compensatorii de milioane de lei. Numele lor se regăsesc acum în singurul dosar al „Revoluției” care se mai află pe masa procurorilor.

    Mărturia învinuitului Iliescu se întinde pe 14 pagini

    Potrivit unor surse judiciare, doar șapte dintre aceștia sunt puși oficial sub acuzare, după ce au luat la cunoștință învinuirile aduse. Printre ei, și fostul președinte Ion Iliescu.

    „Iliescu a fost pus oficial sub acuzare în februarie 2009. A fost audiat și a dat o declarație olografă care se întinde pe 14 pagini. De ce acum? Pentru că, inițial, acuzațiile împotriva lui au fost formulate de Dan Voinea (procurorul care a avut dosarul în lucru timp de 18 ani - n.r.), printr-o rezoluție discutabilă în toc mită în decembrie 2004, la scurt timp după ce PSD-ul condus de Ion Iliescu a ieșit de la guvernare. Sincer, credem că lui Voinea i-a fost teamă să-l ancheteze pe Iliescu «ca la carte». Și în 2005, când l-a chemat la audieri în «Mineriadă», s-a străduit să-i facă șederea la Parchet cât mai confortabilă. S-a fâstâcit într-atât, încât i-a prezentat alte învinuiri, mult mai «delicate » decât cele pe care le formulase inițial”, au conchis sursele citate.

    Consultați aici lista completă a inculpaților

    ESTIMĂRILE LUI KOVESI

    Ancheta, finalizată în primele luni ale lui 2010

    EVZ: Ați spus că Dan Voinea a făcut multe greșeli în instrumentarea dosarului „Revoluției”: a pus sub acuzare morți sau persoane care nu au date de identificare. Mai pot fi îndreptate aceste greșeli?
    Codruța Kovesi: Unele greșeli de procedură pot fi îndreptate de procurorul de caz. Unele acte și probe, însă, care nu au fost instrumentate la timp, vor fi lovite de nulitate.

    Pe de o parte, e vorba despre identificarea unor martori, a unor învinuiți care probabil au decedat între timp și care ar fi putut aduce, prin declarațiile lor, probe importante. Pe de altă parte, e vorba despre efectuarea unor expertize sau a unor acte care ar fi putut duce la întreruperea cursului prescripției în cazul anumitor acuzații aduse celor în vinuiți.

    Există suficiente probe pentru ca măcar o parte dintre „numele grele” acuzate în acest dosar să ajungă în fața instanței?
    Nu știu și nu vă pot spune acum mai mult. Tot ce vă pot spune însă este că procurorii de caz vor evalua toate probele. De altfel, tot ce s-a făcut până acum în această cauză a fost reevaluat.

    Când estimați că va fi finalizată, totuși, această anchetă ale cărei rezultate sunt așteptate de 20 de ani?
    Nu pot să dau un termen. O parte dintre cei chemați să le fie prezentate acuzațiile vor cere, probabil, un nou termen pentru a-și pregăti apărarea, și atunci finalizarea anchetei ar putea fi întârziată. Sper însă ca dosarul să fie finalizat în prima parte a anului viitor.

    „ESCHIVELE” LUI VOINEA

    „Rezoluția din 2004 nu era bătută în cuie”

    EVZ: De ce ați întocmit acea rezo luție, prin care ați pus sub acuzare 102 persoane - inclusiv pe Ion Iliescu - abia în decembrie 2004, când PSD pierdea puterea?
    Dan Voinea: Atunci mi-a fost dat spre rezolvare dosarul, ca urmare a presiunilor Asociației 21 Decembrie. Pe atunci era șef Joarză (Samoilă Joarză - n.r.) la secția Parchetelor Militare. M-a chemat Ilie Botoș (fost procuror general al României - n.r.) și, pentru a opri protestele revoluționa rilor, mi-a dat să rezolv plângerile victimelor. Am infirmat rezoluția de neîncepere a urmăririi penale, dată în 1995, în dosarul cu numărul 97, și am reluat ancheta.

    De ce nu ați redactat rezoluția așa cum prevedea Codul de Procedură Penală? Nici unul dintre acuzați nu are date de identificare. Spre exemplu, cine este generalul Geoană sau acel Radu Ion?
    În Codul de Procedură de atunci (valabil și acum - n.r.) nu exista obligația să se comunice învinuitului faptul că a început urmărirea penală împotriva lui. Generalul Geoană, fostul comandant al Apărării Locale Antiaeriene, a fost tatăl lui Mircea Geoană. Iar Radu Ion era demnitar comunist în Comitetul Central. Rezoluția era doar un instrument de lucru, nu era bătută în cuie.

    Câte dintre cele peste 900 de victime de după 22 decembrie pot fi considerate astfel în baza unor probe, dacă nu ați cerut autopsii?
    Nu am cerut autopsii pentru că nu se mai impunea. Aveam rapoartele legiștilor din 1990, iar victimele fuseseră înmormântate.

    BENEFICIARII REVOLUȚIEI

    Acuzați de genocid, „generalii lui 22 decembrie”au fost ridicați în grad și în funcții de Ion Iliescu

    Alături de Ion Iliescu au statut de învinuit în dosarul „Revoluției” o pleiadă întreagă de ofițeri - mare parte dintre ei generali de armată, miliție și securitate.

    Acuzațiile, aceleași: omor, genocid, distrugerea, jefuirea și însușirea unor obiective și valori culturale, fapte care ar fi fost comise după fuga lui Ceaușescu, adică începând de pe 22 decembrie.

    Unii - precum generalul Andruță Ceaușescu (fratele dictatorului), Silviu Brucan, Nicolae Pleșiță, generalii Nicolae Militaru (numit de Ion Iliescu, în decembrie '89, ministru al apărării), Ștefan Gușe (fost șef al Marelui Stat Major) sau Ioan Geoană (tatăl lui Mircea Geoană, fost comandant al apărării antiaeriene) - au murit.

    Alții, deși nomenclaturiști celebri, precum Tudor Postelnicu, sunt greu de găsit, după cum susțin surse judiciare.

    Iar cei mai „importanți” - având în vedere nu doar stelele de pe epoleți, ci și funcțiile pe care le-au ocupat în stat, în ultimii 20 de ani, dar mai ales faptul că pot răspunde pentru faptele lor - nu au aflat până acum că sunt vizați de anchetă.

    „Vor fi chemați la audieri, în următoarele luni”, dau asigurări surse judiciare. Între „greii” dosarului: Toma Zaharia, Eugen Bădălan, Mircea Mureșan, Cico Dumitrescu (fost consilier prezidențial al lui Iliescu) sau Gheorghe Dan (al cărui nume a fost vehiculat în dosarele „Bancorex” și „Jimbolia”).

    „Afaceri penale”, pensii și solde de milioane

    „Toți acești oameni au un numitor comun: Ion Iliescu. Dacă nu au mai primit o stea de la fostul președinte, au ocupat funcții importante în perioada în care acesta și PSD - partidul pe care l-a condus atâția ani - au fost la putere. Acești oameni au beneficiat din plin de Revoluție”, au explicat sursele citate.

    Spre exemplu, generalul Toma Zaharia a ocupat postul de prim-adjunct al ministrului PSD al internelor Ioan Rus în perioada 2000-2004.

    Supranumit „Generalul Heroină” - întrucât numele său a fost legat de o „afacere” cu precursori pentru droguri, „furnizați” de Sintofarm, societate condusă la acel moment de soția sa - „TZ-ul”, așa cum îl alintau sub ordonații, a semnat, în 2004, cu EADS, controversatul contract de un miliard de euro, pentru securizarea frontierelor.

    La începutul anului 2005, la momentul pensionării sale, Zaharia a fost considerat cel mai bogat „rezervist” al poliției, încasând plăți compensatorii de un miliard de lei vechi.

    Nici generalul Mircea Mureșan nu a stat mai rău. Fost șef al Statului Major General, Mureșan și-a finalizat parcursul vieții publice candidând din partea PSD pentru un post de senator în Colegiul Ilfov, la alegerile parlamentare din 2008.

    Deși numele său a fost legat de represiunea de la Timișoara, Eugen Bădălan a primit câte o stea pe umăr de la Ion Iliescu, în 2000 și în 2004, când a fost avansat și pe poziția de șef al Marelui Stat Major.

    Pe final de mandat, el a fost acuzat însă de procurorii DNA că ar fi prejudiciat Armata cu peste 26 de milioane de lei, în urma unui contract încheiat cu Tofan Group.


    PROTEJAT DE LEGE

    Iliescu: „Niciun procuror nu poate spune public că sunt învinuit”

    Deși în declarația dată procurorilor Ion Iliescu recunoaște că, după fuga lui Nicolae Ceaușescu, au fost înregistrate „cele mai multe victime și distrugeri”, în fața publicului neagă orice implicare în ceea ce numește „acțiunea diversionistă, armată, expresie a unei acțiuni politice care a urmărit discreditarea puterii provizorii”, pe care el însuși o reprezenta la acel moment.

    În plus, cel care a stat la cârma României timp de zece ani - începând din 22 decembrie 1989 - se ascunde în spatele legii atunci când vine vorba despre calitatea sa de învinuit într-unul dintre cele mai importante dosare aflate pe rolul Parchetului General.

    „Nimeni din Parchet nu poate spune public că sunt învinuit. Cine o face își încalcă statutul”, a „tunat” Ion Iliescu.

    El a precizat pentru EVZ că este acuzat acum „de un impostor din cadrul Asociației «21 Decembrie», care vorbește în numele revoluționarilor, deși nu a participat la Revoluție”.

    „Singura lui titulatură în cadrul asociației este de administrator”, a completat fostul șef al statului, subliniind apoi că se referă la Teodor Mărieș. „În plus, faptul că am dat această declarație la Parchet nu are nicio importanță”, a conchis Iliescu.


    "Niciun procuror din Parchetul General nu poate spune public că sunt învinuit. Cine o face însă își încalcă statutul."
    Ion Iliescu, fost președinte al României

    „REVOLUȚIA” ÎN CIFRE

    41.000 de martori, 4.600 de expertize

    Peste 1.100 de victime din rândul civililor, 41.000 de martori, 3.500 de constatări medico-legale, 10.000 de investigații în teren, 1.000 de procese-verbale de cercetare la fața locului. În total, aproape 4.500 de dosare penale aflate pe rolul Parchetelor Militare, cărora li se adaugă alte 52 întocmite de procurorii civili pentru uciderea și rănirea a sute de români după 22 decembrie 1989.
    Până acum, au fost întocmite 112 rechizitorii, în baza cărora au fost trimiși în judecată 69 de „vinovați” civili și 176 de militari, din care 18 generali (6 din cadrul Ministerului Apărării și 12 de la Interne), dar și 24 de foști demnitari ai Comitetului Politic Executiv al CC al PCR sau membri ai comitetelor de partid județene. Două dosare, dintre care unul de 1.000 de volume, se află încă pe masa procurorilor.

  8. #8
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    -21 decembrie 1989 - doborarea unei dictaturi care a durat peste 50 de ani.

  9. #9
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    “La Ion Iliescu, amnezia este plăsmuită din beton armat”
    Vlad Stoicescu
    Luni, 21 Decembrie 2009


    În decembrie 1989, atunci când au ieșit în stradă pentru a dărâma barierele dictaturii, miile de români sacrificați pe altarul Revoluției nu-și imaginau că, douăzeci de ani mai târziu, istoria se va transforma într-un câmp de bătălie.

    Comemorarea celor două decenii așezate peste memoria evenimentelor care au provocat răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu s-a făcut în condițiile în care România postcomunistă și-a confruntat rareori propriul trecut.

    Puține nume s-au așezat pe lista vinovaților, responsabilitatea a umplut forma unui subiect pasat, în permanență, în terenul celuilalt, iar nebuloasa Revoluției și-a continuat nestingherită traseul prin galaxia pestilențială născută în urma big-bang-ului din 1989.

    Revoluție versus lovitură de stat, Armată versus Securitate, “eșalonul doi“ versus “eșalonul unu” – toate au construit, în ultimii douăzeci de ani, mituri. Și, cu cât s-a vorbit mai mult despre 1989, în acești ultimi ani, cu atât s-a vorbit, de fapt, mai puțin.

    http://www.evz.ro/pictures/articles/...ad9c0e1af9.jpg

    EVZ vă propune astăzi un interviu-eveniment despre imaginea și caracterul Revoluției, despre implicarea serviciilor străine în revolta anticeaușistă, despre raportarea prezentă la un trecut ca o rană deschisă și, nu în ultimul rând, despre rolul lui Ion Iliescu în 1989. Vladimir Tismăneanu răspunde.

    TIRANICIDUL

    "Doar Elena mai putea intra în psihicul ermetic al lui Ceaușescu"

    EVZ: De douăzeci de ani încercăm, fără succes, să răspundem definitiv întrebării “revoluție sau lovitură de stat?”. Ce credeți că s-a întâmplat în decembrie 1989, în România?
    Vladimir Tismăneanu: Regimul comunist se afla într-o criză terminală. Numai orbii nu vedeau ce se petrece de fapt: o dictatură decrepită, un dictator paranoic, sărăcie lucie, foamete, izolare internațională. Rețeta era acolo, cât se poate de precisă, pentru o explozie socială. Care s-a produs mai întâi la Brașov, în noiembrie 1987, o revoltă muncitorească împotriva sistemului comunist, deci împotriva regimului ce se pretindea al proletarilor. A urmat Timișoara, orașul cel mai expus informațiilor dinspre Vest.

    Prizonier al miturilor absorbite în junețea sa revoluționară, Ceaușescu a fost ultimul stalinist fanatic, ultimul “credincios” din blocul comunist european. Era imun la semnalele realității. Trăia într-un univers paralel, po****t de propriile obsesii, visuri și nostalgii. Doar Elena mai putea intra în acel spațiu psihic altminteri închis ermetic. Deci, simplu spus, în decembrie 1989 în România a avut loc o revoltă spontană transformată rapid în revoluție anticomunistă. Înspăimântată că va pierde complet puterea, nomenklatura s-a repliat în mare viteză și a utilizat toate pârghiile ce-i stăteau la dispoziție, și erau multe, pentru a neutraliza revoluția.

    Acesta este, de fapt, momentul contra-revoluției declanșată și condusă de Ion Iliescu și amicii săi. Lovitura de stat a fost, dacă vreți, preluarea pupitrului de comandă de către oameni pe care nimeni nu-i numise, nu-i alesese și nu-i dorise în fruntea țării – Iliescu, Roman, Brucan, N. S. Dumitru, Dan Marțian, Alexandru Bârlădeanu, Stănculescu, Voican Voiculescu, Măgureanu. Despre Brucan ar trebui spus că a furnizat urzurpatorilor feseniști ai revoluției strategia de metamorfozare din „emanație” în partid cu ambiții de monopolizare a puterii. Ceea ce nu calculaseră Iliescu, Brucan și ceilalți era resurecția societății civile, reconstituirea partidelor istorice.

    Formați în spiritul mistificator al istoriei comuniste, ei nu știau mare lucru despre figuri proeminente precum Corneliu Coposu. Mulți au pretins că au răsturnat regimul, dar în fapt prăbușirea dictaturii a fost provocată de revolta și martiriul a peste o mie de cetățeni convinși că luptă împotriva comunismului, nu doar a lui Ceaușescu. Aș mai adăuga că lichidarea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu făcea parte tocmai din acest scenariu imaginat de activiștii dezamăgiți. Fostul lider știa prea multe, trebuia amuțit cu orice preț. Gloanțele le-a furnizat Stănculescu, ordinul l-a executat Voican. Dar responsabilul real a fost Ion Iliescu, oricât s-ar jura că nu a fost direct implicat. Tiranicidul este întotdeauna ordonat de succesorul tiranului.

    Într-o carte-interviu semnată de Alex Mihai Stoenescu și lansată pe 17 decembrie, generalul Stănculescu susține teza implicării KGB-ului în organizarea și desfășurarea Revoluției. Teoria conspirației sau mărturia tardivă a unui personaj-cheie care își caută încă alibiuri?
    Generalul Stănculescu probează, asemeni altor personaje implicate în acele încă tulburi evenimente, o înclinație spectaculoasă spre memorie selectivă și chiar imaginativă. Cu ani de zile în urmă scriam despre plăcerea clarobscurului istoric în amintirile lui Ion Iliescu. Putem folosi imaginea și în legătură cu Stănculescu. Oricât am încercat, în dialolgul meu cu Iliescu din volumul „Marele șoc”, să obțin ceva într-adevăr relvant pe acest subiect, m-am izbit de un zid impenetrabil. La Ion Iliescu, amnezia este plăsmuită din beton armat.

    Evident că Moscova era interesată de eliminarea lui Ceaușescu, pe care Gorbaciov îl numea, în cercul să intim, „führerul României”. Dar condițiile pentru explozia din România nu le-a creat Gorbaciov, ci Nicolae Ceaușescu și lacheii săi din partid și din securitate. Oamenii nu mai puteau suporta degradarea la care erau supuși și umilințele fără număr care le erau impuse: participări obligatorii la orgiile propagandistice din cadrul „Cântării României”, „raționalizarea” alimentației, adică foametea organizată guvernamental, frigul, osanalele nesfârșite, plictiseala fără capăt, greața fără margini.

    ANTICOMUNISM?

    Metalul din care sunt făcute lanțurile dictaturii

    “Puterea celor fără de putere” a secerat toate dictaturile din blocul sovietic în anul de grație 1989. La două decenii distanță, încă ne întrebăm, și vă propun și d-voastră acest exercițiu, cine au fost în România cei “fără de putere”. Și, până la urmă, care a fost puterea lor?
    Cei fără de putere erau toți cei care detestau un sistem bazat pe respingerea valorii, pe dispreț pentru cetățean, pe falsificarea memoriei, pe mizerie morală și materială, pe resentiment social și etnic. Problema-cheie, în viziunea lui Vaclav Havel, este cum se transformă lipsa de putere în putere. Minerii din Valea Jiului care l-au sfidat pe Ceaușescu în vara anului 1977 erau parte a acestei puteri ce se năștea: invizibilă, negată în documentele oficiale, dar reală, asemeni unui agent coroziv care distruge metalul din care sunt făcute lanțurile sclaviei. Tot astfel, cei care au răspuns apelului lansat de Paul Goma, prin care disidentul român se solidariza cu Pavel Kohout, scriitorul ceh implicat în Charta 77. Ori mai târziu, ceilalți disidenți care au spus adevărul în pofida imenselor riscuri pe care și le asumau.

    Există puterea celor care refuzau să devină complicii Răului, care se luptau să-și salveze decența într-un univers în care nerușinarea era stăpână. Trebuie să o spunem cât mai limpede: nu toată lumea a colaborat cu Securitatea, nu toată lumea a marșat la comenzile partidului de glorificare a unui regim execrat. Mulți au plecat din țară tocmai pentru că nu mai puteau suporta acest climat al infamiei. În ce mă privește, acesta a fost motivul. Puterea celor fără de putere a fost să nu participe la jocul dictat de sistem, să se mențină onorabili într-un ocean al dezonoarei.

    De altfel, cum accentua Leszek Kolakowski, trebuie să ținem minte că majoritatea oamenilor care trăiau în aceste sisteme nu erau disidenți. Polonia a fost în fond marea excepție, cu o societate civilă care, în anii ‘80, a cuprins, direct sau indirect, milioane de oameni. În România, existau micro-nuclee de societate autonomă care, deși supravegheate draconic, nu puteau fi instrumentalizate – grupul de la Păltiniș, Cenaclul de Luni, spre a da doar aceste exemple.

    Cât e, în prăbușirea dictaturii de la București, respingerea unui sistem și cât e respingerea unui om? Vă întreb acest lucru pentru că, privită în contextul celor petrecute în ultimele două decenii, Revoluția poartă doar nuanțe firave de anticomunism.

    V-aș contrazice. Revoluția a fost din prima clipă anticomunistă. Apelul către lichele al lui Gabriel Liiceanu, Proclamația de la Timișoara, declarațiile GDS, articolele din revista 22 care avea prin 1990 un tiraj de peste o sută de mii de exemplare, renașterea PNȚ și linia ne-echivoc anticomunistă a lui Corneliu Coposu, ziarul Dreptatea, articolele din epocă ale unor N. Manolescu, Octavian Paler, Ana Blandiana, formarea Forumului Democratic Antitotalitar, Societatea Timișoara, Alianța Civică, PAC, Solidaritatea Universitară și câte altele demonstrează că a fost vorba de un filon ce se maturiza și avea să ducă la străpungerea din 1996.

    Din păcate, Emil Constantinescu a socotit că, odată ales președinte, punctul 8 al Proclamației, cel care cerea lustrația, a fost îndeplinit. Un dezolant narcisism care avea să se inflameze în anii ulteriori, căpătând dimensiuni alarmante. Anticomunismul s-a dezvoltat ca orientare polimorfă, luând varii înfățișări. Cea mai influentă a fost aceea a anticomunismului de orientare liberală. Aici i-aș include pe Corneliu Coposu, Ion Rațiu, Radu Vasile, Valeriu Stoica, Gabriel Liiceanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Ana Blandiana, H.- R. Patapievici.

    Din această direcție a pornit revendicarea condamnării regimului comunist. Lucrul acesta s-a realizat pe 18 decembrie 2006 când, pe baza Raportului Final al Comisiei Prezidențiale pe care am condus-o, Traian Băsescu a condamnat regimul comunist ca ilegitim și criminal. Raportul Final și discursul președintelui au întrerupt definitiv continuitatea statului de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este o poziție susținută de Traian Băsescu pe care eu o împărtășesc pe deplin.
    http://www.evz.ro/imagemanager/images/revolutie.jpg

  10. 21st December 2009, 16:19

  11. #10
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Timișoara
    Timișorenii au schimbat cursul blestemat al destinului nostru, apăsat aproape jumătate de secol de un regim ilegitim și criminal.

    Sunt chiar zilele în care, în urmă cu 20 de ani, timișorenii, cu lumânări în mână, mai întâi „apărându-l“ pe pastorul László Tökés de furia Securității, apoi tot mai mulți, căpătând forța de a smulge însemnele sacre ale comunismului de pe județeana de partid și, mai apoi, aproape toți, cutezând și înfruntând gloanțele armatei & miliției & Securității lui Ceaușescu și, în final, proclamându-se cetățeni ai unui oraș liber, au schimbat cursul blestemat al destinului nostru, apăsat aproape jumătate de secol de un regim ilegitim și criminal.

    Cine a văzut Memorialul Revoluției de la Timișoara, organizat și păstrat de omul firav, care își târăște și azi piciorul împușcat în acele zile, Traian Orban, își amintește de imaginile „furate“ de câte un fotograf nebun, toate înfățișând lupte de stradă, pâlcuri de oameni împrăștiate de rafalele gloanțelor și regrupate apoi în jurul unei cârpe improvizate pe care scria Libertate. Cine a trăit tulburele an 1990 își amintește momentul lansării adevăratului document al revoluției române, Proclamația de la Timișoara, în 11 martie, cu al său punct 8, neîmplinit nici azi, dar atât de necesar limpezirii României, în jurul căruia s-a înfiripat și a durat 60 de zile manifestația maraton din Piața Universității, înăbușită în sânge de minerii chemați de Ion Iliescu.

    În mod curios și, vai!, nespecific nouă, românilor, memoria a păstrat neatinsă fapta timișorenilor, de unde și ultragierea, ofensa și revolta față de tentativa unor politicieni aventurieri, Mircea Geoană și Crin Antonescu, de a se cățăra în Balconul Operei, după 20 de ani, ca să-și rostească de acolo sărmanele discursuri electorale, sub ochii mari și umezi ai primarului Ciuhandu.

    Sunt chiar zilele în care se cuvine să ne îndreptăm gândul spre Timișoara, orașul care a îndrăznit să se ridice împotriva dictaturii comuniste; sunt chiar zilele în care se cuvine să lăsăm de-o parte cinismul nostru obișnuit și să asumăm curat revoluția română din decembrie 1989.

  12. #11
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Citynews.ro va prezinta firul evenimentelor petrecute in 21 decembrie 1989, evenimente care au schimbat cursul istoriei si au curmat multe vieti. In Cluj Revolutia a inceput in 21 decembrie la ora 15.40. Din cateva rafale, 12 persoane au fost omorate din ordinul capitanului Carp Dando, iar 28 au fost ranite. In acelasi timp, coloana de muncitori veniti de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) s-a intersectat cu dispozitivul militar condus de capitanul Ilie Dicu in fata hotelului Astoria.

    Ca efect al acestei “inalniri”, patru oameni si-au pierdut viata impuscati, iar alti 10 au fost raniti. O ora mai tarziu, “campul de lupta” s-a mutat din nou in Piata Libertatii unde a sosit o noua grupa de militari condusa de capitanul Iacob Gheorghe sub comanda caruia a mai fost omorat un om, iar alti cinci raniti. Solidari cu victimele din centrul orasului, manasturenii au format o coloana de aproximativ 1.000 de persone si au pornit spre centru. Actiunea “huliganica” a acestora a fost inabusita in sange de militarii care ii asteptau la Fabrica de Bere.

    Militari au deschis de doua ori focul asupra militantilor de pe Calea Manastur, odata la ora 18 si o data la ora 22: noua persoane si-au inchis ochii pe vecie, iar 15 au fost raniti pentru acelasi vis – libertate. In aceeasi zi, un dispozitiv militar a oprit o coloana de militanti cealalta parte a orasului. Dintr-un foc, o persoana a fost omorata si alte cinci ranite pe campul de lupta din Piata Marasti.

    Pregatirile revolutiei la Cluj

    Putini stiu ca dupa Timisoara, cel de-al doilea oras in care s-a tras asupra demonstrantilor a fost Cluj-Napoca, sustine Dumitru Inclezan, cel care a stat in spatele manifestarilor din 21 decembrie `89. “Aveam 33 de ani, nu eram membru de partid, eram un simplu inginer la Fabrica de Oxigen de la CUG. Eram preocupat de schimbarile din tarile din Europa de Sud-Est, iar in 16-17 decembrie ascultam la Radio Europa Libera evenimentele de la Timisoara”, spune barbatul, acum in varsta de 53 de ani, care sustine ca inainte de Revolutie milita prin lozinci scrijelite in baile si pe zidurile CUG-ului impotriva regimului dictatorial. Toate luptele sale interne impotriva comunismului au prin amploare atunci cand un sofer venit de la Timisoara i-a confirmat faptul ca “acolo au fost omorati oameni”.

    “In dimineata de 19 cand am ajuns la fabrica am vazut o cisterna cu numere de Timis. L-am chemat urgent pe sofer la mine in birou pentru ca vroiam sa aflu din gura lui ce se intampla acolo. A avut o reactie neasteptata si mi-a spus ca nu se intampla nimic. M-am enervat, pentru ca stiam ca minte, si cand a vazut ca insist a spus <<Domnu’ sef, la noi este jalea de pe pamant. La noi au murit oameni. S-a tras chiar si noaptea din elicopter. Timisoara este inchisa, vor sa ne rada de pe fata pamantului>>. M-am cutremurat”, isi aminteste Inclezan. Inmarmurit de ceea ce aflase, barbatul povesteste ca nu a putut sta cu mainile in san si a planuit un miting de sustinere al victimelor de la Timisoara.

    Ajutat de colega sa Viorica Luca, Dumitru Inclezan a inceput sa convinga lucratorii combinatului sa participe la acest miting care urma sa aiba loc in 21 decembrie la ora 14. “Vorbisem cu Viorica sa-l convinga pe sotul ei Emil sa mobilizeze oameni si in centru, pentru ca el era mai cunoscut in zona aceea. Era foarte greu sa convingi oamenii pentru ca nu stiai in cine puteai avea incredere. De obicei vorbeam doar cu doi, trei la un loc. Emil Luca a vorbit cu Radu Negru si Calin Nemes ca sa ne astepte cu alti oameni in centru”, rememoreaza barbatul. Timp de trei zile, barbatul a cutreierat CUG-ul in lung si in lat pe la toate sectiile de lucru in cautare de sustinatori ai acestei idei.

    “Fratele meu lucra la CFR si mi-a promis ca vorbeste cu oamenii de la caminele de nefamilisti unde a locuit si ca ne asteapta cu un grup de 80 – 100 de oameni la gara. Am stabilit ca traseul era CUG – Bulevardul Muncii – Horea cu finalizare la Piata Pacii”, adauga Inclezan.

    Masacrul de la Astoria

    In dimineata de 21 decembrie, Inclezan isi aminteste ca toata lumea era nerabdatoare sa iasa in strada. “Era in jurul orei 12.30, lumea deja nu mai lucra, tot discutau despre miting. Am devansat ora plecarii si am iesit la 13.10. Erau in jur de 1.000 de oameni. Unii s-au urcat in cateva tramvaie oprite de puhoaiele de oameni, altii au luat-o pe jos spre gara”, expune revolutionarul. In zona Fabricii de Caramida, grupul de muncitori s-a intalnit cu un baraj format din ofiteri de securitate si de militie precum si cu doua cisterne de apa ale pompierilor, pregatite sa spulbere multimea. Vazand insa numarul mare de oameni, efectivul a ramas pe pozitii, iar grupul a mers mai departe.

    Cateva sute de metri mai incolo, in fata complexului Iris, demonstrantii au fost din nou intampinati de un baraj al militiei in randul caruia se afla si directorul general al CUG-ului, Mihai Talpeanu. “Ne-a indemnat sa ne urcam in mijloacele de transport si sa mergem acasa. Unii s-au urcat, iar restul am continuat drumul spre gara unde ne-am intalnit cu fratele meu Ioan Inclezan. El a mers mai in fata, in primele randuri. Nu ne-am asteptat niciunul sa se traga. Dar cand am auzit focurile de arma ne-am panicat. Eu eram in cam la mijocul multimii in zona fostei benzinarii de pe Horea. M-am speriat si am luat-o la fuga spre gara”, relateaza barbatul. Crezand ca si fratele sau a reusit sa fuga din calea gloantelor si speriat de represalile militarilor, barbatul s-a intors acasa urmand sa afle a doua zi ca fratele sau a fost impuscat mortal in torace.

    Baia de sange din Piata Libertatii

    In acelasi timp, in Piata Libertatii, cateva zeci de persoane asteaptau muncitorii de la CUG in van. Daniel Ilea avea doar 18 ani cand “inarmat”cu o matura a fost luat in vizor de armele din mainile tremurande ale militarilor. “Auzisem la Vocea Americii ce se intampla la Timisoara. Chiar aveam doi prieteni cu care ne-am inteles sa mergem acolo. In ziua aceea ne-au lasat de la lucru mai repede, lucram la Metalul Rosu. Am mers in Piata Mihai Viteazu sa cumpar o matura, ma rugase mama. Dupa aceea am ajuns la Café Lux (vis-&agrave;-vis de magazinul Central – n.red.) cu niste prieteni. La un moment dat am vazut niste transportoare blindate care se indreptau spre Astoria. Cei de la bar s-au speriat si au inchis, iar noi am plecat inspre casa prin Paita Libertatii”, povesteste Daniel Ilea, acum in varsta de 38 de ani.

    Barbatul isi aminteste ca au intalnit in piata cateva zeci de manifestanti care strigau lozinci anti-comuniste. “M-a cuprins un sentiment de bucurie ca asa ceva se intampla si in Cluj si ca vom scapa cumva de comunisti. Dar la un moment dat, in piata au sosit soldatii care s-au asezat in semicerc la intersectia strazilor Napoca si Universitatii. Ne-am apropiat de ei si strigam <<Fara violenta!>>. Eram chiar in primele randuri astfel ca daca intindeam matura ii puteam atinge. Erau niste soldati tineri care ne puteau fi frati, foarte speriati, le tremurau armele in mana”, adauga barbatul care locuieste acum in strainatate. Acesta isi aduce aminte ca soldatii strigau continuu <<Inapoi ca trag!>>.

    “Nu vroiam sa cred ca o sa traga. Deoadata am auzit focuri de arma. Nici nu stiam ce sa fac, daca sa fug sau daca sa ma arunc pe jos. M-am hotarat sa fug dupa gardul viu din parc. Cand am sarit peste gardul viu am simtit o durere mare, credeam ca m-am lovit intr-un cos de gunoi. Stand intins dupa boschet, nu aveam curajul sa ma uit, dar am vazut ca pantalonii mi-s arsi si am simtit o usturime. Dupa ce au incetat rafalele prietenul meu Csabi a venit langa mine si primul lucru pe care mi l-a spus este <<No acum ce zice maica-ta?>>”, spune Ilea razand.

    Tanarul baiat a fost tarat pana la intersectia cu strada 30 Decembrie (actuala Memorandumului – n.red.), iar apoi cu o Dacie Lastun a fost dus la Spitalul de Copii. Acolo medicii l-au ingrijit plangand dupa care au dat ordin echipajului de pe salvare sa-l duca acasa si sa faca uitata adresa. “Mi-au spus, daca nu se calmeaza spiritele sa ma duc undeva la munte. Nu stiam daca Ceausescu va cadea sau nu”, spune Daniel Ilea. Intors acasa, baiatul a vazut ca mama lui lipseste. A aflat ulterior ca aceasta a plecat in cautarea lui, ajungand pana la cordonul de militari de pe strada Napoca.

    “A vazut un baiat a carui imbracaminte semana cu a mea. A crezut ca sunt eu si i-au cerut militarilor sa o lase sa se uite, dar acestia si-au pregatit cartusul pe teava. Din fericire oamenii au tinut-o, dar ea a lesinat”, s-a destainuit Ilea. Pana in 3 ianuarie, acesta a stat acasa in pat cu bandaje, dupa care a fost operat de doua ori la picior din cauza unei infectii puternice provocate.

    Aurel Coltor, presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din 1989 a fost si el ranit in Piata Libertatii in aceeasi zi. “Lucram la ICP (Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere – n.red.) pe strada 30 Decembrie. Cand am auzit galagie am iesit sa vad ce se intampla. Am vazut ca erau militari in Piata Libertatii. Am incercat cu un grup se mergem in fata la Astoria, dar in fata Postei erau tancuri si TAB-uri. Am venit inapoi in Piata Libertatii, era in jurul orei 17. Atunci s-a tras a doua oara. Langa mine a murit unul si m-au impuscat si pe mine in picior, in coapsa stanga. M-am intors acasa, avand grija sa nu ma vada nimeni ca sunt ranit. Nu stiam ce consecinte vor avea aceste actiuni. Dupa cateva zile a trebuit sa ma duc la spital pentru ca mi se infectase rana”, a declarat Coltor.

    26 de eroi martiri

    Rafalele de gloante s-au auzit pana la miezul noptii cand armata a primit ordin de retragere. In urma lor a ramas doar sangele si lacrimile varsate pentru libertate. Lupte intre militari si militanti au avut loc insa si in alte doua locuri din oras. La Fabrica de Bere s-a tras de doua ori in ziua de 21 decembrie 1989 sub comanda maiorilor Valeriu Burtea si Ioan Laurentiu Cocan. Oamenii veniti majoritatea din cartierul Manastur au fost opriti de focul armelor automate razultand in total noua morti si 15 raniti. “S-au mobilizat spontan. Lumea era curioasa ce se intampla. Asa ca au luat doua camioane de la o balastiera pe care sa le trimita in fata, sa ii apere de gloante”, rememoreaza Coltor.

    In Piata Marasti, celalalt loc in care militarii au tras fara mila a devenit mormantul pentru o persoana, iar alte cinci au fost ranite. Acolo, din nou demonstrantii voiau sa ajunga in centrul orasului pentru ca auzeau ca acolo s-au impuscat oameni, doar ca un batalion militar i-a intampinat si i-a oprit.

    Vaduvele libertatii

    Dincolo de faptul ca au trebuit sa se lipseasca de caldura tatilor, fiilor sau sotilor, urmasii eroilor martiri au o alta durere: la 20 de ani de la Revolutie sunt in cautarea adevarului. “Niciodata nu vom afla. Si soldatii au primit ordine si au executat, nu ii invinuiesc”, spune Ana Merca, vaduva lui Aurel Merca, impuscat in Piata Libertatii in jurul orei 15.50 in torace. Fiicele acesteia, Adriana si Cosmina Merca o contrazic: “puteau sa traga la picioare sau in aer, nu in inima”.

    Femeia isi aminteste ca in ziua cu pricina se pregatea de sarbatorile de iarna. Era acasa si vedea ca sotul intarzie. “M-am decis sa ma duc sa bat eu covoarele vazand ca Aurel nu vine. Pe scara o vecina m-a intors spunand ca s-a tras si ca in oras sunt o gramada de morti”, isi aminteste Ana Merca acele momente. Dupa o noapte nedormita in care se gandea la sotul ei, nestiind ca acesta zace de fapt mort, femeia a plecat in cautarea lui.

    “Sotul meu lucra la Sanex. Dimineata am sunat la fabrica si mi-au spus ca nu a mers la lucru. Mie el imi spusese ca daca se intampla la Cluj ce e la Timisoara, merge si el. Am plecat sa-l caut alaturi de mama mea. Pe la libraria Universitatii, pe un ziar era un creier de om cu lumanari aprinse langa, urme de impuscaturi pe cladiri si se vedea ca au spalat sangele de pe asfalt. Am aflat de la cumnatii mei ce s-a intamplat cu Aurel, dar nu mai vreau sa-mi amintesc ce am vazut la morga. Erau claie peste gramada, dezbracati, impuscati si plini de sange”, povesteste femeia care chiar daca si-a refacut viata isi aminteste cu lacrimi in ochi cele intamplate. Cele doua fete de 21 si 27 de ani au ramas doar cu amintirile comemorarilor de la cimitir si cu intalnirile de la asociatie.

    Ucigasii au ramas nepedepsiti

    Urmasele lui Merca sunt foarte nemultumite de cum au gestionat autoritatile problema. De exemplu, atat acestea, cat si Aurel Coltor, Dumitru Inclezan si Daniel Ilea considera cu dupa Revolutie foarte multi au profitat de context pentru a primi anumite foloase. “In judetul Cluj sunt 500 de revolutionari dintre care 300 sunt luptatori neraniti. Revolutia a fost in 21 decembrie la Cluj, insa sunt multi care pretind ca au facut cine stie ce lucruri in 22, cand de fapt era liniste totala”, spune Coltor.

    Dumitru Inclezan intareste afirmatia acestuia si adauga ca el nu are certificat. “As fi fost revolutionar daca eram fotograf, telefonist la ambulanta, ofiter de politie, sofer la salvare sau militar. Asa, chiar daca am inceput revolutia la Cluj, cu toate ca nu este consemnat nicaieri, eu nu am certificat de revolutionar”, spune si Inclezan. Asociatia pentru Aflarea Adevarului Revolutiei din 1989 sustine insa ca va face demersuri pentru a rezolva situatia muncitorilor de la CUG. Dincolo de aceste nedreptati, cea mai mare nemultumire a revolutionarilor clujeni este faptul ca responsabilii pentru macelul din Cluj-Napoca sunt in libertate. De exemplu, capitanul Carp Dando, colonelul Florian Caba si capitanul Gheorghe Iacob au ramas nepedepsiti.

  13. #12
    Pro Memoria miril's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Stockholm
    Posts
    29,277
    Reputatie
    0

    „Să nu se mai repete!"

    Un articol pertinent care incerca sa explice de ce am batut pasul pe loc in ultimii 20 de ani.

    Ceaușescu trăiește! Ovidiu Nahoi Adevarul

    Ceaușismul este expresia răului colectiv românesc. Țara s-a umplut de mici Românii ceaușiste.

    Se împlinesc 20 de ani de la Revoluția din 1989, începută pe străzile Timișoarei și încheiată cu fuga lui Ceaușescu. Dictatorul a fost executat la Târgoviște și îngropat (se pare) în cimitirul Ghencea. Dar am ucis și am îngropat odată cu el și ceaușismul? Am înfipt noi țărușul în inima cadavrului? Sau, mai degrabă, ceaușismul a rămas, precum molimele lăsate în urmă de invadatori, în Evul Mediu?

    tagurirevolutie 1989 comunism Comunismul ne-a fost adus pe tancurile Armatei Roșii. Ne-a fost impus cu forța de o putere de ocupație. Ceaușismul însă, cea mai monstruoasă formă a comunismului de pe întreg cuprinsul Europei Centrale și de Est, s-a plămădit aici, după plecarea armatei sovietice. L-am creat noi, românii. Nu Ceaușescu a pus să i se închine ode. Nu el a cerut să fie aclamat. Nu el s-a autonumit geniu. Nu el s-a comparat cu domnitorii medievali. Nu el a terorizat, singur, milioane și milioane de oameni, nu el i-a înfometat și i-a ținut în frig. Nu el a alcătuit planurile megalomanice care au secătuit țara. Mii, sute de mii, milioane de români au făcut, cu sârg, toate acestea. Prea puțini au avut puterea de a spune nu. Unde sunt toți acești autori ai ceaușismului? Sunt aici și se reproduc, de la o generație la alta. Ceaușismul este expresia răului colectiv românesc.

    După decembrie 1989, România ar fi trebuit să își asume ceaușismul, să îl disece și să îi înțeleagă resorturile. Românii ar fi trebuit să se întrebe cum de a fost posibil un asemenea fenomen politic și cultural. România ar fi trebuit să treacă printr-un proces echivalent cu denazificarea din Germania, care n-a însemnat doar procesul de la Nürnberg. A însemnat mult mai mult: asumarea publică a răului și educarea permanentă a tinerilor, până în zilele nosatre, sub îndemnul: „Să nu se mai repete!"

    La noi nu s-a întâmplat așa. Țara s-a umplut de mii și mii de mici Românii ceaușiste - în instituții publice, în partide politice, în sectorul privat. Bobu, idiotul util, e peste tot. La fel, Dincă, executantul cinic. Sau Stănculescu, șmecherul cu piciorul în ghips. La fel tămâietorii, turnătorii, autorii de omagii, lătrăii, profitorii mici și mari. La fel cei care, ajungând pe o anumită treaptă de mărire și bogăție, încep să se creadă genii, iar creierul nu le mai gândește decât în certitudini. Ceaușismul este atât de prezent în subconștientul colectiv încât electoratul îl caută încă febril pe acel Ceaușescu tânăr, din august 1968.

    Să nu plângeți, nostalgici care vă adunați, la fiecare Crăciun, lângă mormântul lui Ceaușescu! Bucurați-vă! Lucrarea lui dăinuie și azi. Ceaușismul a supraviețuit. El așteaptă doar forța integratoare care să-l facă iarăși ce-a fost. Și mai mult decât atât.
    "The minority is sometimes right, the majority always wrong." - A Progres...sive Thinker

    "If you support a team that fails to win the league for years, it does feel like a kind of cult'." - Salman Rushdie

  14. #13
    the untouchable newcool's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Arad-Perla Vestului
    Posts
    8,625
    Reputatie
    1
    Ma uit la TVR si-mi vine greata...revad oameni batuti de "bravii" nostri soldati in decembrie 1989,numai pe ideea ca ar fi teroristi.Ca asa li se pare lor,soldatilor,ca arata.
    Ce armata de ***** am avut,ce ofiteri promovati pe linie politica,vai si amar...si ne mai miram ca-n decembrie '89,"diversionistii teroristi" au reusit sa provoace panica,harababura si o gramada de victime fara sa piarda(probabil) nici un om,si fara sa aflam nici azi cine au fost ei.
    Last edited by newcool; 21st December 2009 at 23:10.
    Facem slalom printre cretini,zi de zi,
    Intr-o lume mica si murdara,asa cum o stii,
    Prostii par conceputi pe cale artificiala
    Ca sunt multi ai dracu,si n-au nici o boala!

  15. #14
    sport legend Gica Chioru's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,257
    Reputatie
    1
    Quote Originally Posted by newcool View Post
    Ma uit la TVR si-mi vine greata...revad oameni batuti de "bravii" nostri soldati in decembrie 1989,numai pe ideea ca ar fi teroristi.Ca asa li se pare lor,soldatilor,ca arata.
    Ce armata de ***** am avut,ce ofiteri promovati pe linie politica,vai si amar...si ne mai miram ca-n decembrie '89,"diversionistii teroristi" au reusit sa provoace panica,harababura si o gramada de victime fara sa piarda(probabil) nici un om,si fara sa aflam nici azi cine au fost ei.
    Pentru ca pornesti de la premiza ca au existat "teroristi", eu nu cred in existenta lor. dar, daca ar fi existat astfel de indivizi, antrenati ca gherile urbane, ce armata regulata crezi ca le-ar fi facut fata? Nici macar cea israeliana, iti spun eu. Numai trupe specializate pot face fata, nu stiu cu cat succes, dar e musai sa fie specializate. Ultima zi in care am iesit pe strada in dec 89 a fost sambata, 23, nu stiu daca cunosti Bucurestiul, eram vizavi de Patria si o babuta ii explica unui "biban" unde sa traga, "uite mama, acolo, vezi ca misca draperia!", a descarcat ala jumate de incarcator in zid, dar a bagat si cateva gloante prin fereastra...
    [B][COLOR="Red"]CFR Rapid Bucuresti=primul club bolsevic din Romania
    1923. Conform directivei KOMINTERN apare bolsevismul in sportul romanesc.[/COLOR][/B]

  16. #15
    the untouchable newcool's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Arad-Perla Vestului
    Posts
    8,625
    Reputatie
    1
    Quote Originally Posted by Gica Chioru View Post
    Pentru ca pornesti de la premiza ca au existat "teroristi", eu nu cred in existenta lor. dar, daca ar fi existat astfel de indivizi, antrenati ca gherile urbane, ce armata regulata crezi ca le-ar fi facut fata? Nici macar cea israeliana, iti spun eu. Numai trupe specializate pot face fata, nu stiu cu cat succes, dar e musai sa fie specializate. Ultima zi in care am iesit pe strada in dec 89 a fost sambata, 23, nu stiu daca cunosti Bucurestiul, eram vizavi de Patria si o babuta ii explica unui "biban" unde sa traga, "uite mama, acolo, vezi ca misca draperia!", a descarcat ala jumate de incarcator in zid, dar a bagat si cateva gloante prin fereastra...
    Ceva ceva a fost Gica.Probabil diversionisti antrenati special sa provoace panica si atat. Si n-au fost in nici un caz din aia prezentati la Tv drept teroristi.Cine i-a pus in scena,unde dracu au disparut habar n-am.Insa stiu cui i-a folosit debardanda creata si ala nu a fost Ceausescu....
    Last edited by newcool; 22nd December 2009 at 10:51.
    Facem slalom printre cretini,zi de zi,
    Intr-o lume mica si murdara,asa cum o stii,
    Prostii par conceputi pe cale artificiala
    Ca sunt multi ai dracu,si n-au nici o boala!

  17. #16
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Revoluția sibiană după 20 de ani

    În 22 decembrie se împlinesc și la Sibiu, 20 ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Manifestările pentru comemorarea evenimentelor de acum 20 de ani, au început din această după-masă pe scena din Piața Mare și se vor continua în zilele ce urmează cu depuneri de coroane, marșuri și slujbe religioase in memoriam.

    Reprezentanții Asociației Sibiu Decembrie '89 au organizat un spectacol la care au fost invitați Nicolae Furdui Iancu și formația Crai Nou care au cântat de la ora 16, în Piața Mare. A urmat retragerea cu torțe a Detașamentului de Onoare – Garnizoana Sibiu. Evenimentul din Piața Mare a fost precedat de un marș colectiv care a pornit exact din același loc, de unde s-a format prima baricadă de oameni, acum 20 de ani, în fața Magazinului Dumbrava, unde s-a și tras prima dată.

  18. #17
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    DUPA 20 ANI!

    De fapt ce “aflam” din ce in ce mai detaliat, sunt din cele ce unii dintre noi le dedusesera pe cale rationala, inca de pe atunci.

    Stiam raspunsul la intrebarea retorica: cine a tras in noi dupa 22?
    Da, il stiam, cel putin din ianuarie 1990 erau multi care stiau:Cei care au avut nevoie de morti nevinovati sau adversari, in scenariul lor scelerat de preluare a puterii.
    Sigur ca executantii nominali, oamenii de mana, nu erau si nici azi nu sunt poate toti cunoscuti, dar nu pentru ca nu s-ar fi putut ci pentruca nu s-a dorit, si inca nu se doreste.
    Si cum sa se doreasca acesta, ba din contra sa se faca tot ce este posibil ca justitia sa nu ajunga eficient in acesta zona chiar cu pretul agatarii cu orice pret de putre si franarea dezvoltarii Romaniei adica prin ceva foarte aproape de inalta tradare.
    Este evident ca daca se asuma o lovitura de stat, nu apareau mortii de dupa 22 decembrie.
    Dar in masura in care a existat acea diversiune, si in masura in care ptr a se da legitimitate noii puteri ce nu dorea sa-si asume calea loviturii de stat, ci calea revolutionara draga marxistilor, au fost facute deliberat victime nevinovate crima este similara genocidului si cred ca este imprescriptibiila iar pdeapsa conform legilor de atunci cand crimele s-au produs este pedeapsa capitala cred ca prin spanzurare datorita caracterul abominabil al genocidului, iar azi cand pedeapsa cu moartea a fost abolita tocmai de cei vinovati si care stiau ca ii paste si pe ei ar fi inchisoarea pe viata.
    In programul dlui Presedinte se afla si acest punct si el este un punct care se poate indeplini, daca pe langa Presedinte va dori acest lucru si PDL dar si natiunea.
    In orisice caz a se vorbi doar pesimist cu ocazia acestei aniversari-comemorari nu este just, caci azi suntem in zone de neimaginat in decembrie 1989:
    -membri NATO si UE;
    -constitutie democratica si libertate cat suntem si cum suntem in stare sa ne-o asumam.

    Scriam undeva pe atunci, ca daca parintii si bunicii nostri au stat cu pistolul sovietic sau ceausist in spate, noi nu mai avem asa ceva in ceafa si totul este in raspunderea si deci in vina noastra, a poporului roman.
    Si azi avem exact cat am fost in stare sa avem, cu scuza doar a faptului ca am fost supusi la un lant de diversiuni si mani****ri carora greu le poti rezista si cu un QI peste 130 sau cu un instinct intuitiv inascut care sa concureze cu respectivul QI.
    Dar este doar o scuza si nu o absolvire de responsabilitate.
    Asadar avem exact ce meritam, dar azi suntem din ce in ce mai multi, cei care erau ca mentalitate in 89 de partea revoltei anticomuniste(nu numai anticeausiste)

    Nerealizari avem multe, chiar si daca luam ca reper doar declaratia in 10 puncte a puterii inscaunate atunci care este Proclamatia Consiliului Frontului Salvarii Nationale citita in 22 dec 1989 la TVRL de Ion Iliescu la ora 11pm, si pe care va rog s-o mai gasiti care puteti, ca eu nu reusesc, caci se pare ca dl Iliescu a pitit-o bine!? in care spre exemplu se vorbea si despre reformarea invatamantului, ceva ce a fost abia de curand incercat sa se declanseze de catre dl Basescu.

    Dar sa fie clar, istoria nostra este in mana noastra si faptul ca am fi nevolnici nu e o justificare, ci doar o scuza penibila.

  19. #18
    من شما عاشق Marius's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    bucuresti
    Posts
    16,770
    Reputatie
    1
    ma markare, eu sunt mai greu de cap si nu pricep un lucru. tovarasu' basescu e presedinte de 5 ani. de 5 ori pana acum a fost 22 decembrie, de 5 ori s-au avansat planuri de aflare a "adevarului".

    tu vii acu' si spui ca stii cine a tras dupa 22 dec. 1989. nu vrei tu sa te duci la tovarasu' presedinte, eventual la vreun procuror, si sa ii informezi si pe dansii, poate in felul asta o sa avem ceva condamnari inainte sa se curete tovarasu iliescu.

    P.S. ar fi convenabil sa se duca batranul si apoi sa apara "subit" niste documente care il incrimineaza, nu?
    [I]În timp ce Luceafărul brânzei își revarsă lumina hepatică la televizor, Steaua se stinge ca o lumânare, în cel mai tragic priveghi public pe care l-a cunoscut sportul românesc[/I]

  20. #19
    Doctor Honoris J.Bond's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    5,918
    Reputatie
    1
    Dupa 20 de ani

    Se implinesc azi 20 de ani de la rasturnarea regimului comunist. Aveam atunci 14 ani (impliniti), dar parca nu erau 14, ci mult mai multi. Pentru ca a fost o copilarie anormala, cu probleme: caloriferele reci acasa si la scoala, facut teme la lumina lumanarilor, cozi de ore intregi in frig pentru un kilogram de carne. Drumuri la tara, la bunici, in trenuri neincalzite si carat la intoarcere sacose pline cu faina, oua, fructe, carne. Popaganda la TV, propaganda la scoala, frica de vecini ca aveam video si ca ascultam Europa Libera, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

    Ceausescu a fost impuscat la 3 zile dupa aceea. Meritat. Stiu, a fost o farsa de proces. Un proces care a durat 1 ora, dar care ar fi putut dura doar 7 minute si cu o decizie corecta de genocid daca procurorii puteau sa prezinte ca dovada cel putin inregistrarea teleconferintei din 17 decembrie 1989.

    Romanii au avut curajul sa isi apere drepturile. Au iesit in strada. Si, din pacate, mai mult de 1000 de oameni au murit. Au murit pentru ca nu le-a fost teama.

    Nu ne-a fost teama atunci, nu ne-a fost teama nici in urmatorii 20 de ani. Am avut lupte interne, de exemplu intre bucuresteni si mineri. Insa, in cele din urma, am avut si schimbare democratica de regim. In 1996. Apoi inca una in 2000, urmata de o alta in 2004. Iar intre 2004 si 2009 am vazut o democratie functionala: alegeri europene, suspendari de presedinte, alegeri prezidentiale exceptional de disputate, referendumuri pe teme politice.

    Economic si social ne-am luat destinul in maini. Am trecut de la o economie si societate unde totul era planificat (este adevarat, destul de prost) de la nastere si pana la pensie la o societate unde educatia si priceperea fiecaruia dintre noi sunt mai importante. Am trecut catre o societate unde avem pensii private, unde munca are flexibilitate, atat geografic cat si in ceea ce priveste meseria pe care o alegem. Avem libertati pe care nici nu le-am fi visat in urma cu 20 de ani.

    Nu trebuie sa ne uitam trecutul. Caci altfel nu am aprecia ce avem de facut azi: adica sa ne pretuim libertatile castigate: libertatea economica, libertatea de miscare, libertatea de expresie, etc. Aceste libertati sunt atat de pretioase incat multi le considera un dat. Nu este un dat, ci sunt libertati castigate prin sacrificiul nu numai a celor peste 1,000 de revolutionari morti in decembrie 1989, dar si prin sacrificiul direct sau tacut a milioane de oameni in perioada 1945 – 1989.

    Sunt niste libertati atat de scumpe incat nu poti sa nu te revolti cand anumiti indivizi, la 20 de ani de la recastigarea acestora, incep sa le conditioneze. Nu poti sa nu te revolti cand vezi ca anumiti indivizi cer limitarea dreptului la vot, de exemplu. Si nici macar nu isi cer scuze.

  21. #20
    Pro Memoria miril's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Stockholm
    Posts
    29,277
    Reputatie
    0
    Gata cu pastele, J.Bond. Doar n-o sa ne confisti topicul, e drept, deschis de tine, asa cum a facut FSN-ul cu revolutia romana. De acum incolo orice articol, link relevant sau nu, lipsit de comentarii se manajeaza, pardon, se menage-aza.
    "The minority is sometimes right, the majority always wrong." - A Progres...sive Thinker

    "If you support a team that fails to win the league for years, it does feel like a kind of cult'." - Salman Rushdie

  22. #21
    Pro Memoria miril's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Stockholm
    Posts
    29,277
    Reputatie
    0

    La vremuri noi...tot Noi

    "Traiectoria dinspre PCR fix in PD a lui Cornel Anastase, omul din spatele Robertei. Despre cariera profesionala si politica a lui Corneliu Anastase s-a comentat mult. Si nu de bine… Ascensiunea sa fulminanta, pe vremea comunismului, spre functia de director la Uzina “1 Mai”, fara sa arate cine stie ce calitati profesionale care sa o justifice, a fost pusa pe seama faptului ca tatal sau era seful tipografiei de partid, un post greu, din punct de vedere politic, pe vremea aceea. Corneliu Anastase s-a dovedit tipul de conducator ascultat din cauza comportamentului sau dur, fiind foarte temut printre muncitori. Apoi, s-a scris in presa, in nenumarate randuri, despre comportamentul sau de la Revolutie, cum ca Anastase, om de baza al partidului, ar fi ordonat sa se incuie portile uzinei si ca ar fi chemat armata, ca sa impiedice iesirea revolutionarilor, in ziua de 22 Decembrie 1989. Din fericire, in acea zi au fost puse pe muncitori doar tunurile de apa, sub podul de la Gara de Sud. In urma acestor evenimente, el a “disparut”, ani de zile, unde credeti?, in fosta URSS, ca reprezentant comercial al Uzinei “1 Mai”, devenita intre timp Upetrom, se spune ca pentru a i se pierde urma si a nu mai da ochii cu fostii subalterni. Il regasim ca subprefect al Guvernului Vacaroiu, dupa care s-a perindat pe la ApR si a ajuns, in final, “pe cai mari”, langa fiica sa, in Partidul Democrat. Din cauza ca trecutul lui comunist a trezit suspiciuni vizavi de o eventuala colaborare cu securitatea, au fost solicitate vizavi de Corneliu Anastase date de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. S-a vehiculat la un moment dat ca raspunsul ar fi venit – si ca acesta ar fi fost “politie politica” – perioada in care Anastase si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al PD Prahova si s-a speculat ca s-ar fi oferit, din toate partile, “recompense” pentru documentul respectiv, insa chestiunea a ramas, deocamdata, in ceata".

    http://****tariceanu.wordpress.com/2...rtai-anastase/

    Cu alte cuvinte, acum 20 de ani ca... Acum. Cercul se inchide. Va las sa comentati.
    "The minority is sometimes right, the majority always wrong." - A Progres...sive Thinker

    "If you support a team that fails to win the league for years, it does feel like a kind of cult'." - Salman Rushdie

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •